+ Oktatás

Kodály-módszerrel tanulnak Cesária Évora szigetén

A következő tanévtől zöld-foki diákok is részesülhetnek Stipendium Hungaricum ösztöndíjban.

A világhírű Kodály-módszert sajátíthatják el a Zöld-foki Köztársaság leendő és már gyakorló zenetanárai, valamint zenészei egy kéthetes kurzus keretében.

Tekintettel arra, hogy a Zöld-foki Köztársaság lakossága meglehetősen szerény anyagi viszonyok között él, a módszer – drága hangszerek nélkül – nagyot lendíthet a formális zeneoktatáson.

Várhatóan 20-30 szakember ismerkedhet meg a Kodály-módszerrel.
Breuer Edit nagykövet szerint a zenepedagógia olyan terület, amelyhez Magyarország érdemi hozzájárulást tud nyújtani.

A zöld-fokiak nagyon muzikálisak, tehát szerintem fontos, hogy megismerhetik a Kodály-módszert. A közös énekléssel a figyelemösszpontosítás és a közösségteremtés is része a módszernek.

A szigetállam első Kodály-kurzusát Praia városában Cristina Brito da Cruz, a lisszaboni zeneművészeti főiskola oktatója tartja, aki a módszer portugál szaktekintélyének számít. Ő maga Magyarországon, a kecskeméti Kodály Intézetben tanult meg. A szakember a kurzussal párhuzamosan helyi népdalgyűjtési programot is elindít.

Az UNESCO szellemi kulturális örökségének számító Kodály-módszer zöld-foki oktatása a helyi kulturális tárca, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, és a portugál Camoes Intézet együttműködésének keretében valósul meg.

A nagykövet felhívta a figyelmet, hogy a szigetállam és Magyarország között oktatási és kulturális bilaterális egyezmény van érvényben, a tervek szerint pedig a következő tanévtől zöld-foki diákok is részesülhetnek Stipendium Hungaricum ösztöndíjban.

Kitért arra is, hogy jövő hónapban – több év kényszerszünet után – Lisszabonban is újból lesz Kodály-kurzus Nemes László Norbert, a kecskeméti Kodály Intézet igazgatójának közreműködésével, október 13-án pedig megalakul a portugál Kodály-társaság.

Cesária Évora (1941. augusztus 27. – 2011. december 17.) zöld-foki énekesnő, a morna stílus legismertebb előadója.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top