+ Színház

Lorán Lenke temetése a végakarata szerint történik

Szeptember 20-án, szerdán búcsúztatják Lorán Lenke Jászai Mari-díjas színésznőt, érdemes és kiváló művészt, aki életének 91. évében múlt vasárnap hunyt el.

Szeptember 20-án, szerdán búcsúztatják Lorán Lenke Jászai Mari-díjas színésznőt, érdemes és kiváló művészt, aki életének 91. évében múlt vasárnap hunyt el.

A család szombaton arról adott tájékoztatást, hogy a nyilvános megemlékező szertartás 16 órakor kezdődik a budapesti Szent István-bazilikában. A kegyeletet a szertartás előtt, 15 órától lehet majd leróni.

A temetés – az elhunyt színésznő végakaratának megfelelően – később, szűk családi körben lesz.

Lorán Lenke 1927-ben született Győrben. A balettiskola után Makay Margit stúdióját végezte el. Tizenhat évesen, 1943-ban szerződött először színházhoz: a Fővárosi Operettszínház tagja lett.

1945 és 1966 között fellépett a Művész Színházban, a Magyar Néphadsereg Színházában, a Petőfi Színházban. 1966-tól lett a Vidám Színpad tagja, 1998-tól Mikroszkóp Színpadhoz kötötte a szerződése.

Munkásságáért 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2007-ben a Táncsics Alapítvány életműdíját. 2010-ben lett érdemes művész, ugyanebben az évben Marton Frigyes-díjjal jutalmazták, 2015-ben kiváló művésszé választották. 2005-ben az Új Színház örökös tagjainak sorába fogadta, a Halhatatlanok Társulatának szintén örökös tagja.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Mert megérdemled

    2017-09-03 - 04:52

    Én nagyon szomorú vagyok, hogy a temetés nem a római Szent Péter Bazilikában fog történni, a szertartást nem egy vatikáni bíboros fogja celebrálni, a koporsót nem Oscar-díjasok fogják kísérni, és végül – Aradszky kinyilatkoztatása nyomán – “királynői szertartás” sem lesz, Európa uralkodóházainak és arisztokráciájának részvételével. De még a Szent István Bazilika is sok a Csala Zsuzsa-típusú harsány tehenésznőknek vagy vásári kofáknak, akiknek izzadságszagú “szórakoztató” tevékenységét “előadóművészet”-nek becézi a nagyzoló, önző, magamutogató és rongyrázó urizálás, és hű partnerei, a velejéig romlott, levitézlett magyar kultúra és médiavilág. Hány kabaré szólt erről a szituációról, hány komédiában figurázták ki ezt az önmaga jelentőségét jócskán túlértékelő bárdolatlan rongyrázást és nárcisztikus viselkedést! Mongyő, szilvalé! Ahoj, Szent István Bazilika! Mit neked a tömegek életének minőségét befolyásoló, munkásságukkal komoly maradandó hatást gyakorló orvosi-ápolói, mérnöki, pénzügyi, kutatás-fejlesztési, oktatói, stb. gárda! Országomat egy nevetésért, ugye? Nekünk Ripacsiáda kell. Lépek tízet az utcán, és jó, ha tízből egy ember fogja tudni, hogy ki volt Lorán Lenke.

  2. Papp Árpád

    2017-09-03 - 15:58

    “halottról vagy jót vagy semmit” tartja a közmondás ! Tisztelt hozzászóló kegyeleti okokból Ön is e közmondásnak eleget tehetett volna ! És ezt nem azért írom, mert én annyira szerettem az elhunytat, csak van bennem ennyi jóérzés.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top