+ Irodalom

Miről nem beszélhetünk előkelő társaságban?

A szigetországban ősidők óta tilos volt előkelő társaságban beszélni a szexről, a politikáról, a vallásról, a betegségekről, és a háztartási alkalmazottakkal kapcsolatos problémákról. Az újonnan megjelent illemkódex két témára szűkítette a társalgási tilalmat.

Érdekes történetek a XX. századi magyar sajtó alapján – 1981.

július, USA – A Nemzeti Történelmi Múzeumból ellopták az Államok első elnökének műfogsorát, amely 1795-ben készült. A hatóságok felhívták a tolvaj figyelmét arra, amennyiben tettét fogorvosi problémák megoldása ösztönözte, ne próbálja ki az elnök fogsorát, inkább egyen reszelt almát vagy teába áztatott kekszdarabokat.

július, Csehszlovákia – Prosecben apáról fiú szállt a pipafaragás művészete. A pipa alapanyagát, a Bruyere cserje ágait és gyökérzetét a Földközi-tenger mellékéről szállították Prosecbe. A hazai pipaigények kielégítése mellett külföldre egy millió pipát szállítottak. Ha nem lett volna ekkora keletje a proseci pipának, valószínűleg nem szállt volna apáról fiúra a pipafaragás művészete.

július, Anglia – Londonban ekkor már a nap minden percére jutott egy bűncselekmény, vagyis napi 1440 bűnelkövetés történt átlagosan. Egyes bűnözői csoportok bejelentették, hogy szeretnének maradandót alkotni, és időtálló teljesítményt hagyni az utókorra, ezért a téli hónapokban megpróbálkoznak a világcsúcskísérlettel, hogy egy nap minden egyes másodpercére jusson egy bűncselekmény.

augusztus, Olaszország – San Giovanni Valdarnoban kivették nyári szabadságukat a börtönőrök, ezért bezárták a börtönt. A falak között raboskodó foglyok között elterjedt a hír, hogy a szabadságolás ideje alatt ők a börtönben maradnak, és se vizet, se élelmet nem kapnak. Mikorra lélekben fölkészültek az éh- és szomjhalálra, átszállították őket egy másik börtönbe.

augusztus, Franciaország – Párizs egyik legrégibb éttermében bevezették azt az újítást, amely szerint, ha a férfivendég nem egyedül, hanem hölgyvendég társaságában kívánta elkölteni az ebédet vagy a vacsorát, ez esetben a hölgyvendég fogyasztását fél áron számolták. Az újítással elérték, hogy a férfiak étterembe vitték a feleségüket.

augusztus, Anglia – A szigetországban ősidők óta tilos volt előkelő társaságban beszélni a szexről, a politikáról, a vallásról, a betegségekről, és a háztartási alkalmazottakkal kapcsolatos problémákról. Az újonnan megjelent illemkódex két témára szűkítette a társalgási tilalmat. Tiltotta a rosszakaratú pletykát és a pornófilmekről való eszmecserét. Emellett azonban betiltott négy kérdést, melyeket illetlennek ítélt. Ezek a következők: Londonban él? Mi a foglalkozása? Vannak gyerekei? Volt-e már az idén külföldön?

szeptember, Bulgária – Baktériumölő ágyneműt, fehérneműt, zoknit, fürdőruhát, steril kötszereket és sebvarró-fonalat készített a szófiai egyetem kutatócsoportja. Az újfajta textília mosás után sem veszítette el biológiai aktivitását és két-három évig biztosította a fertőzésmentességet. De ha valakinek nem a zoknijára vagy az alsónadrágjába tüsszentettek, hanem az arcába, az könnyen elkapta az influenzát.

szeptember, USA – Kiöregedett kutyák és macskák gondozását vállalta egy New Yorkban nyílt aggok háza. Az életfogytig tartó kutyagondozás 6500 dollárba került, míg ugyanezt a macskáknál 3500 dollárért végezték el. Az elaggott állatoknak háromszori étkezés járt, hétvégén pedig kimenő járókerettel.

szeptember, Anglia – A brit Loyd társaságnál tengerjárásra alkalmasnak regisztráltatta a fürdőkádját egy 26 éves férfi, majd átszelte vele a La Manche csatornát. Doverből indult, majd Cap Grisneznél ért partot a 13 óra 29 percig tartó tengeri kaland során. A több mint félnapos evezéstől jócskán leizzadt, ezért fölment a legközelebbi szállodába, kibérelt egy szobát és megfürdött a kádban.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. göre gábor szerint:

    Blog / igazmondás, fing a társaságba
    2010. április
    Gyakran tapasztalom, valamelyes kellemetlen igazság kimondására, úgy reagálnak, hogy nem reagálnak! ILLETLENSÉG a kimondása, mint a fingás a társaságba. Jobb nem tudomásul, nem észre venni. Elengedni fülünk mellett, ha fintorgunk is orrunk alatt. Semmiképp ne reagáljunk rá, ezt követeli a jól neveltség. Megszoktuk, mint a hazugságot, nem a mondása, a leleplezése illetlen. Ilyen bolond fejtetőre állt világban élünk. Mindenki rágja mint kutya a műcsontot! A TV a lapok hazugságát szajkózza, a saját vélemény kialakítása macerás dolog, könnyebb a készen kapott. Utána gondolni megint nehéz, sokszor nincs is mivel. Véleményt cserélni, nem divat, általában rossz üzlet, mindenki ragaszkodik téveszméihez. Például, hogy ő okos ember! “Minden meggyőződés ostoba, minden ostoba meggyőződéses!” Mindnek az a jó rendszer, melyben ő Isten kiválasztott állatja, és csak az, az igazságos! Okosnak hiszi magát, miközben orránál fogva vezetik, de azt se látja mert kiszúrták a szemeit rég. A vélemény meg a segglyukkal van egy státuszba. Mindenkinek van, senki nem kíváncsi a másikéra!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top