+ Irodalom

Turulkóla, a nemzeti elmeserkentő

A köztudottan jószívű ősök portyázásaik alatt idegen népekkel találkozva, azok szemében betegséghez hasonlító félelmet látván udvariasan kínálták meg a gyógyító itallal amazokat, köll-e? kérdéssel kísérve – Leletek a Nomád Nagyszótárból. Közreadja Tillmann J. A.

LELETEK A NOMÁD NAGYSZÓTÁRBÓL

Közreadja Tillmann J. A.

ANDALGÁS A lélek, illetőleg kedély azon állapota, midőn andalog, vagyis merengő gondolkozással, gyöngébb érzelmekkel, sejtelmekkel foglalkodik. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

BÖLCS 1. Oly dolgokban jártas, melyeket nem mindenki tud, ért. Különösen oly ember, ki a gyakorlati életben eszélyes, ildomos, mennyiben a czélhoz vezető czélirányos eszközöket ismeri, s azokat cselekvéseiben alkalmazza. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése) 2. Olyasvalaki, aki „számára semmi sem idegen és megközelíthetetlen. Hordóját bárhová képes elgurítani. Mindenütt otthon van, világpolgár. Az emberek rúghatják vagy üthetik, a hordót ütik, amibe visszahúzódott, őt nem érik az ütések, ő rendíthetetlen.” (Hannes Böhringer szíves közlése) 3. Az antik filozófus számára elérendő –  és többnyire elérhetetlennek tekintett – eszménye.

ELGONDOLÁS Az észnek valamely tárgy fölötti jártatása, valaminek fontolóra vevése, tartós, folytonos gondolás. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

FŐFURKÓ Turbózászlódíszben, kreténjei és őrzői kíséretében mutatkozó korszakos kolbásztöltő.

GANAJ  Az állatok által megemésztett eledel salakja, mely a végbeleken kimegy. Az aljas szar szónál tisztességesebb, a bélsárnál pedig aljasabb kifejezés (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

INTÉZMÉNYI INERCIA Az a tehetetlenségi tényező, minek folytán egy fennálló mintegy lendkerék módján önnön csapásán halad. Rendeltetése változása vagy megszűnése ellenére is fennállásra törekszik.

KEDÉLY Szerencsésen alkotott és kapva kapott s általán elterjedt új szó. Jelenti az embernek mind lelki mind érzéki összes vágyó tehetségét vagyis inkább állapotát, indulatját, melyben az akarat a vágyakkal jő küzdésbe, azaz a kül- vagy bel érzékekre ható benyomások az embert akaratlanul is magokkal ragadják. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

ORBANITA OLIMPIA 1) A Furkókirály szotyizás közben szárba szökött fantazmája saját ürességének ki- és arénái betöltésére. 2 A világnemzet világraszóló vágyálmának bombasztikus víziója és bombabiztos blamázsa. 3) Az olimpia ókori eszméjének hírbe hozása és megcsúfolása.

ÖNKÉNY 1. (általán) Az akaratnak azon neme, melynek cselekvési rugóit, ösztöneit egyedül saját vágyai, saját céljai teszik, mely által valaki saját kényét, vagyis kéjét követi. 2. (különösen) Cselekvésmód, mely által valaki oly ügyben is saját véleménye, és akarata szerént rendelkezik, melyhez másoknak is szólási, beavatkozási joguk volna. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

TURULKÓLA 1. (általán) Nemzeti elmeserkentő, szénsavas történetitudat stabilizátor. 2. (eredetileg) „A ‘varázsitalt’ lezárható agyagedényben hordozták. Ez segítette őket útjuk során, megóvva a betegségektől, erőt adva a hosszú úthoz és hitük szerint ‘a szellemek erejével’ ajándékozva meg a horda minden tagját. A köztudottan jószívű ősök portyázásaik alatt idegen népekkel találkozva, azok szemében betegséghez hasonlító félelmet látván udvariasan kínálták meg a gyógyító itallal amazokat, köll-e? kérdéssel kísérve. Így magyarosodott az évszázadok során a kell-e?, köll-e?, köll-a? szavakon át a kóla elnevezés”. (Csáki László, Szilágyi Kornél, Szolnoki József szíves közlése)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top