+ Képzőművészet

Illúziók okoznak meglepetéseket Szentendrén

Június 11-ig látható a Ferenczy Múzeum Szentendre Termében Tóth Eszter és Csató Máté kiállítása, a Szubjektív változó. A két képzőművész installációi az illúzióra helyezik a hangsúlyt. Egymásba tűnő arcok , médiumok közötti határátlépések feszegetik az érzékelés kérdéskörét. Tóth Eszter és Csató Máté nem először dolgoznak együtt, 2013-ban Horror vacui névvel nyílt kiállításuk az egri Kis Zsinagógában, 2016-ban pedig Szentendrén voltak láthatóak munkáik. A Szubjektív változó kiállítás kapcsán kérdeztük őket. Interjú.

A néző megkérdőjelezi önmagát, önmaga bizonyosságát.

Június 11-ig látható a Ferenczy Múzeum Szentendre Termében Tóth Eszter és Csató Máté kiállítása, a Szubjektív változó. A két képzőművész installációi az illúzióra helyezik a hangsúlyt. Egymásba tűnő arcok, médiumok közötti határátlépések feszegetik az érzékelés kérdéskörét. Tóth Eszter és Csató Máté nem először dolgoznak együtt, 2013-ban Horror vacui névvel nyílt kiállításuk az egri Kis Zsinagógában, 2016-ban pedig Szentendrén szerepeltek a munkáik. A Szubjektív változó kiállítás kapcsán kérdeztük őket, és ahogy közös a kiállítás, válaszaikat is közösen adták. Interjú.

– A kiállítás az érzékelés témáját járja körbe. A számítógépek és okostelefonok világában rengeteg vizuális inger ér bennünket. Vajon mennyire változott meg az emberek illúzióhoz való hozzáállása az elmúlt 10-20 évben? Nehezebb felkelteni a figyelmet egy-egy képzőművészeti alkotással?

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a jelen adottságait. Bizonyára sokkal hétköznapibb lett az emberek illúzióval való találkozása, de szerintünk ez a játékosság bármikor mosolyt csal a szemlélő arcára. Nem a figyelmet nehéz felkelteni, inkább a figyelem megtartása a kihívás. Nehéz véletlenszerűnek ható jelenséget szándékosan létrehozni úgy, hogy az ne billenjen át egy bizonyos ponton.

A szerző fotója

– Van-e olyan saját tapasztalat, történet, amikor ti estetek áldozatul valamilyen illúziónak, akár képzőművészetben, akár természetben?

– Igen, gyakran megesik. Biztosan előfordult már veled is, hogy nekikoppantál egy üvegajtónak.

Az egymásba tűnő arcok látványában sokáig eltűnődik az ember – fotó: Várkonyi Zsolt

– Az egész kiállításra jellemző a pszichológiai, filozófiai attitűd. Szerintetek hol vannak most a világ tudatos, tudományos érzékelésének határai, és mit tud ebből megjeleníteni a művészet?

– Materiális világban az számít, ami kézzel megfogható. Másik oldalról nem szerettünk volna konkrét válaszokban kinyilatkoztatni, próbáltunk kérdéseket feszegetni, ahol megmaradnak a szubjektív válaszadási lehetőségek.

– Mire „taníthatja” a közönséget az illúzió-érzékelés?

– Egy kicsit talán kibillenti az embert a magabiztosságából, a néző megkérdőjelezi önmagát, önmaga bizonyosságát. Arra ösztönöz, hogy dolgokat más szemszögből is tudjunk nézni. A kiállítás anyagában az illúzió nem az alkotások témája, sokkal inkább eszköz a tartalom megjelenítésére.

Tévén látható jégkockát olvaszt két lámpa. Tóth Eszter és Csató Máté kiállítása, fotó: Deim Balázs

– Technikai kivitelezés szempontjából melyik installáció jelentette a legnagyobb kihívást? 

– Minden munkának megvolt a maga nehézsége. A legegyszerűbbnek tűnő dolgokat volt a legnehezebb kivitelezni, ahol olyan problémák jelentkeztek, melyekre nem is számítottunk. A legkomplexebb a „Személyes névmás” című nyolc csatornás videó installáció volt.

– Mi lesz az installációk sorsa a kiállítást követően?  

– Lebontjuk őket és talán egyszer még más kontextusban, máshol adaptálva lesznek.

Nem ez az első közös kiállításuk. Mennyiben más duóban vagy szólóban megtölteni a kiállítóteret?

Igaz, nem az első, de nagyon kivételes és ritka, hogy közös munkát készítsünk. Ilyen formában történt a megkeresés, ezért úgy döntöttünk, ne csak a kiállítás, hanem a munkák is legyenek közösek. Mindketten önálló alkotóként tevékenykedünk, így amellett, hogy kihívás volt a közös alkotás, sok kompromisszumot kellett kötnünk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top