+ Irodalom

Amikor a dohányzás életet ment

Kungsbacka fölfagyott utcáin autózott egy kétgyermekes családanya. A folyóparthoz érve a kocsi megcsúszott és oldalvást rázuhant a befagyott folyóra. A jégréteg megrepedt, a kocsi lassan merülni kezdett.

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtóból – 1977.

január, Svédország – Kungsbacka fölfagyott utcáin autózott egy kétgyermekes családanya. A folyóparthoz érve a kocsi megcsúszott és oldalvást rázuhant a befagyott folyóra. A jégréteg megrepedt, a kocsi lassan merülni kezdett. A halálra vált asszony nem tudta kikapcsolni a biztonsági övet. Szerencsére dohányzott, így volt nála öngyújtó, amit előkapott és kettéégetve az övet az utolsó pillanatban kimászott.

január, Írország – Dublinban megváltoztatták a közlekedési lámpák zöld jelzésének hosszát. A gyalogosok ezek után 99 másodpercig, míg az autósok csak 66 másodpercig kaptak zöldet. Az átállításra azért volt szükség, mert amíg Európában 5,6 kilométer per óra a gyalogosok sebessége, addig a lusta dubliniak csak 2,4 kilométer per órás sebességgel grasszálnak az utcán, mert vagy kocsmából jönnek, vagy azon töprengenek, melyik kocsmába menjenek.

január, Anglia – A hagyományos év eleji kitüntetések alkalmával II. Erzsébet Sirré nevezte ki a szabóját, a Temzén élő hattyúk főfelügyelőjének pedig a Viktória rendet adományozta. A főfelügyelő ebből az alkalomból fölszólította a Temze hattyúit, ha a folyóparton meglátják a szabót, feltétlenül Sirnek szólítsák, amiről bizonyára eszébe ötlik az ő Viktória rendje is.

február, Japán – Tokióban tetten ért a rendőrség egy fodrászt, aki épp felgyújtott egy teherautót és egy levélszekrényt. A fodrász személyében egyúttal elfogták az úgynevezett keddi gyújtogatót is, aki keddenként, a szabadnapjain okozott, összesen 32 tűzesetet a szórakozó-negyedben. A férfi, ahogyan elmesélte, számára különös izgalmat okozott a tűz és a menekülő emberek látványa, mi több, még az allergiája is csillapodott.

február, NSZK – Álarcos bálra készült egy fiatalember, és azon töprengett, milyen jelmezt öltsön, amiben nem ismerik fel. Épp az aacheni dómban üldögélt, mikor megpillantotta az érsek szabadon hagyott, bíborszínű püspöki süvegét. Ez az, gondolta, óvatosan a süveg közelébe lopakodott, majd egy váratlan mozdulattal a kabátja alá rejtette. Az álarcos bálon szórakozott egy helyi nyomozó, aki fölismerte a süveget. A bankrablónak öltözött nyomozó a többiek nagy derültségére fogta el a férfit.

február, Ausztrália – Egy canberrai orvos közölte az asszonnyal, bármennyire is sajnálja, de nem lehet gyereke. Az asszony mély letargiába esett, s hogy fájdalmát enyhítse, rákapott az édességre; csoki, süti, cukorka. Évekkel később nagyon meghízott, s már 108 kilós volt, mikor hasi fájdalmakkal fordult az orvoshoz, aki megállapította, hogy a gyomrában nyálkahártya-gyulladása van. A nő, ha lehet, még szomorúbb lett, most már édességet sem ehetett. Azt gondolta, itt a vég, mikor a vizsgálat után négy órával egészséges bébinek adott életet. Boldogsága leírhatatlan volt, bár az eszébe jutott, most, hogy gyermeke van, már nem fogja kívánni a csokit?

március, Kolumbia – A bogotai kórházban várta gyógyulását egy fiatal férfi. Telt s múlt az idő, az unalmas perceket végre megtöltötte egy izgalmas focimeccs, amit az ágyból nézhetett. Kolumbia játszott Brazíliával. A férfi bosszankodott, mert a brazilok rúgták az első gólt. Csakhogy a másodikat, harmadikat, sőt, az ötödiket is. Amikor a hatodik gól megrázta a kolumbiai hálót, nem bírta tovább. Fölpattant az ágyból és kiugrott a kórház negyedik emeleti ablakán.

március, Svájc – A genfi autószalonon mutatta be kardnyelő művészetét Ali, a 32 esztendős artista. A jól fizető, de nem veszélytelen mutatvány során egy ritka és értékes, 13. századi kardot nyelt le. A különleges kard szemet szúrhatott valakinek, mert két fellépés között ellopták. Ali újsághirdetésekben könyörgött a tolvajnak, adja vissza a kardot, különben egész életét tönkreteszi, nem lesz munkája, és nem tud mit enni. A tolvaj könnyek között, zokogva vitte vissza a kardot, és megfogadta, hogy ilyet soha többé nem tesz, nem engedné meg szociális érzékenysége.

március, NSZK – A Blockberg nevű kocsma Nyugat-Berlinben állt, és arról volt nevezetes, hogy férfiak nem tehették be a lábukat, csak nők. Söröztek, töményet szürcsöltek, fújták a füstöt, és közben kártyáztak. Szerették volna bebizonyítani, hogy nem kell ahhoz férfinak lenni, hogy az ember minden este atomrészegen, a havi kosztpénzt elverve tántorogjon haza.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top