+ Irodalom

Miközben a lemezre készültek, gyermeke született a szerzőpárosnak

A nagy sikerű első album után, a Móra Music gondozásában jelenik meg a második, a Kiugrott a gombóc… című lemez, amely a zenei és irodalmi anyag folytatása.

A Gőgös Gúnár Gedeon című kötetet 1962-ben adta ki először a Móra Kiadó. Az első megjelenéstől a mai napig szülők, kisgyermekek és kisiskolások nemzedékei olvassák a bravúros írói teljesítménnyel létrehozott művet. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a kötet majdnem minden magyar család könyvespolcán fellelhető.

A Gőgös Gúnár Gedeon írónője Varga Katalin, Tarján Veronika nagymamája volt. A könyv Veronika számára valóságos, kézzel fogható családi kincs, amelynek segítségével kezdte el összefűzni a betűket, és tanult meg olvasni. Veronika már régen tervezte a mű feldolgozását, amely 2016-ban valósult meg a Libabál című albummal. Ezen a lemezen hallhatóak A Gőgös Gúnár Gedeon versei és meséi közül olyan kedvelt és ismert művek, mint a Süt a mama, a Gyuri kakas és a gyík, és a Libabál.

Május 21-én dupla koncerten, 10.30 és 15.00 órától mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt Kiugrott a Gombóc címmel a Veronaki a MOM Kupolában.

A nagy sikerű első album után, a Móra Music gondozásában jelenik meg a második, a Kiugrott a gombóc… című lemez, amely a zenei és irodalmi anyag folytatása. A zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezte. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. A közreműködők között szerepel vendégművészként Szokolay Dongó Balázs, aki unikális játékával teszi felejthetetlenné a muzsikát.

A generációkon átívelő értékmegőrzés jegyében Tarján Veronika, a Veronaki zenekar énekesnője és frontembere énekli el nagymamája, Varga Katalin költeményeit. Az énekesnő férje, Mogyoró Kornél és barátjuk Fejér Simon által komponált dalok hamisíthatatlan zenei utazásra hívnak bennünket.

A ‘Kiugrott a gombóc’ lemez amellett, hogy nagymamám szellemi örökségének továbbgondolása, gyerekirodalmi kincs megőrzése is az utókor szàmára. Nekem és a férjemnek meghatározó zenei anyag az életünkben. A lemez készülésével együtt váltunk szülő párrá. Mint ahogy a gombóc, úgy ugrott ki közénk Virág – a kislányunk – December elején. Januárban már bele is fogtunk a lemez megálmodásába. A Mogyoró Kornél – Fejér Simon zeneszerzőpáros a “Libabál” folytatását is néhány ihletett nap alatt rakta össze. Míg a nappaliban a nagymamám szövegeire bújtak elő fèrjem Kornél, és Simon lelkéből a dallamok, addig pici lányunk édesdeden aludt dédanyja egykori szobájában, ami mostmár gyermekszobává vált. Mama írógépe mosolyogva nézett rám a komódról, mikor énekelni kezdtem, hogy Kiugrott a gombóc a fazékból…

– mesél Tarján Veronika.

A Móra Kiadónak és a Veronaki zenekarnak köszönhetően Varga Katalin írónő kiváló és nem kevés humorral fűszerezett költeményeit igényes, minőségi és gazdag muzsika formájában ismerhetik meg a mai gyerekek. A lemez és a mesekönyv kapcsolódása egyedülálló és értékes üzenetet hordoz magában: a felmenőink által ránk hagyományozott értékeket és tudást őrizzük kincsként, és ne felejtsük újra és újra csiszolni, hogy fényét még az utókor is csodálhassa!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top