+ Irodalom

Már csak pár napig lehet szavazni! – Libri irodalmi díjak 2017

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza. A közönség már csak április 30-ig szavazhat és döntheti el, hogy ki nyerje 2017-ben a Libri irodalmi közönségdíjat.

A tavalyi év könyvterméséből 132 tény- és szépirodalmi könyv felelt meg a díj követelményeinek, amiből 88 neves közéleti személyiség, művész, író, és tudós szavazata alapján alakult ki a 10-es lista, amire a szakmai zsűri és a közönség is szavazhat. Az ünnepélyes díjátadó gálán, május 15-én a 10 döntős szerző részvételével derül ki, mely könyvek kapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2017-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

  1. JÁSZBERÉNYI SÁNDOR A lélek legszebb éjszakája
  2. KEPES ANDRÁS Világkép
  3. KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ Báró Wenckheim hazatér
  4. NÁDAS PÉTER Az élet sója
  5. NÉMETH GÁBOR Egy mormota nyara
  6. SZABÓ T. ANNA Törésteszt
  7. TÉREY JÁNOS Őszi hadjárat
  8. VARRÓ DÁNIEL Mi lett hova?
  9. ZÁVADA PÁL Egy piaci nap
  10. ZOLTÁN GÁBOR Orgia

A Libri irodalmi díj első körös szavazásán részt vett többek között Al Ghaou Hesna, Arató László, Barabás Éva, Bombera Kriszta, Csákányi Eszter, Danks Emese, Duboczky Gergely, Dunajcsik Mátyás, Enyedi Ildikó, Fáy Miklós, Gaborják Ádám, Gárdos Péter, Hajdu Szabolcs, Herczku Ágnes, Horváth Gergely, Hományi Péter, Király Júlia, Koltai Lajos, Kuczogi Szilvia, Mérő László, Mészáros Sándor, Oláh Andrea, Pion István, Ruff Orsolya, Sándor Pál, Schilling Árpád, Seres Gerda, Zacher Gábor, Veiszer Alinda, Vojnich Erzsébet és Weyer Balázs is.

A szakmai zsűri tagjai: Bálint András, Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Beck Zoltán, dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a pécsi tudományegyetem adjunktusa, a zenélő egyetem szakmai igazgatója, Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja, Károlyi Csaba irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató, Szilágyi Zsófia, Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. legfőbb célkitűzése, hogy a kortárs magyar irodalom a mindennapjaink részéve váljon, és minél több olvasó kezébe adhassa a Libri irodalmi díjak 10 döntős szerzőjének könyvét. Ennek érdekében vállalja, hogy eljuttatja minden megyei könyvtárba és a Szabó Ervin Könyvtárba a 10 kortárs szerző művét, bízva abban, hogy a kortárs magyar irodalom gyöngyszemei minél több olvasóhoz jutnak el.
A közönség már csak pár napig, április 30-áig szavazhat a http://www.libri.hu/irodalmi_dij oldalon. A szavazók között a szervezők 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki, természetesen a Libri irodalmi díj 10 döntős könyvéből.

A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadója május 15-én lesz.

A díjról, a 132 könyvről, a kiválasztottakról és a döntősökről minden információt megtalál itt:

http://www.libri.hu/irodalmi_dij/

https://www.facebook.com/librikonyvesboltok

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. göre gábor szerint:

    Bálint György 1933: „ijesztően sok ma az író. Magyarországon ma minden félig-meddig intelligens embernek, titkos vagy nyílt irodalmi vágyai vannak. Kevésbé titkos hetilapok külső munkatársaiig… Lényegük az önkritika bámulatos hiánya. Mindegyikük rendkívül fontosnak tartja a maga művészetét, és azt hogy a mondanivalója feltétlenül nyilvánosság elé kerüljön… Valamennyien azt hiszik, hogy a társadalomnak szüksége van arra, amit írnak. Hiányzik belőlük a mély szemérem és a kemény fegyelem… Azért mert, ezeknek az íróknak túlnyomó része egyformán kerüli az igazi, életbevágó emberi és társadalmi problémákat.

    Veres Péter ugyanerről „ Erős benne a becsvágy, ami csak hiúság, szereplési vágy, olvasmány gyáros, (hírlapíró lesz) Sok ezek közül, mestere az olcsó gondolkodásnak, szellemességnek és szellemeskedésnek. Alapelve: nem harcolni, hanem tetszeni. Ha kérdőre vonják, ártatlanul a közönségre és a sokezres példányszámra hivatkozik. Az olvasmány gyárosok légiója hajszolja a sikert és a pénzt! S megtalálják a közönséget, amely éppen nekik való. Ezeken keresztül van siker, és pénz, Ő ezeknek ír! Ő csak tetszeni akar, mint a színész, vagy utcalány!”

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top