+ Történelem

Ősemberek nyomai után kutattak, whiskys üvegeket találtak

A régészek nem győztek csodálkozni, hiszen antik whiskys üvegeket ritkán találnak, noha Izrael földjén unos-untalan őskori leletekbe bukkannak.

Az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei Ramle város mellett útépítési munkák megkezdése előtt rutinfeltárást végeztek, mivel a környéken korábban negyedmillió éves, a középső kőkorszakból származó kovakő szerszámokat találtak. Legnagyobb meglepetésükre azonban mindössze százéves maradványokra bukkantak, az első világháborúban ott szolgáló brit katonák nyomaira. A harcosokat a törökök idején átmenetileg egy mezőgazdasági munkálatokhoz használt épületben helyezték el. A szállásuktól néhány méterre mélyedést ástak a szemétnek, ahol az izraeli régészek több száz üres üveget találtak, amiből kiderült, hogy a csaták szüneteiben igen jelentős mértékben fogyasztottak tömény alkoholt. A több száz üveg hetven százaléka tömény szeszes ital volt. Európából hozott bor, sör, szóda, gin, likőr és whisky volt a katonák itala a háború nehéz napjaiban.

A katonák az egyiptomi expedíciós egységhez tartoztak, amely 1917. november 15-én Edmund Allenby tábornok vezetésével elfoglalta a törököktől a mai Ramla és Lod környékét, és mintegy kilenc hónapra tábort vett, mielőtt elindult Jeruzsálem felé.

A régészek nem győztek csodálkozni, hiszen „antik” whiskys üvegeket ritkán találnak, noha Izrael földjén unos-untalan őskori leletekbe bukkannak, hiszen ezen a területen haladtak el több hullámban az első emberek Afrika felől, hogy aztán meghódítsanak minden kontinenst.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top