+ Irodalom

Hamvas Béláról a grafológia és asztrológia tükrében is

Kerekasztal-beszélgetésen különböző orákulum-rendszerek szemszögéből is vizsgálják Hamvast.

Hamvas Béla Kossuth-díjas íróra, filozófusra emlékeznek születésének 120. évfordulóján szülővárosában, a szlovákiai Eperjesen csütörtökön és pénteken.

A rendezvény része egy nemzetközi konferencia A Tarca-parti Athén a magyar irodalomban és kultúrában címmel, amelyen mások mellett a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének kutatói, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem, a pozsonyi Comenius Egyetem és az Eperjesi Egyetem munkatársai tartanak előadásokat és vitákat Hamvas Béla életművéről.

Csütörtökön délután nyitják meg az Eperjes szülötte – Hamvas Béla című életmű-kiállítást, amely a 2014-ben, Szentendrén rendezett bemutató szlovák nyelvű anyaga.

A kiállítást eddig Szentendrén, Egerben, Balatonfüreden és a burgenlandi Eisenstadtban mutatták be.

Az eperjesi Hamvas Béla napokat az Ars Vita Alapítvány, valamint az Eperjesi és az Eszterházy Károly Egyetem rendezi.

Hamvas Béla író, filozófus 1897. március 23-án született Eperjesen. 1919-20-ban a pozsonyi Tavasz című folyóiratban jelentek meg első irodalmi tárgyú írásai. A bölcsészdiploma megszerzése után 1923-ban a Budapesti Hírlap és a Szózat újságírója lett. 1927-ben a Fővárosi Könyvtárban helyezkedett el könyvtárosként, ott dolgozott egészen 1948-ig. Ez az időszak írói szempontból életének egyik legtermékenyebb időszaka volt. A második világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, de 1948-ban sorozatos bírálatai nyomán felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben.

Hamvas Béla 1968. november 7-én halt meg. Életében csak a Láthatatlan történet című esszégyűjteménye jelent meg 1943-ban, majd 1947-ben a Forradalom a művészetben című tanulmánykötet. Csak 1983-ban tört meg a Hamvast övező hallgatás, ekkor adták ki A világválság című munkáját, azt követően sorra láttak napvilágot esszéi, nagyobb lélegzetű tanulmányai és regényei.

Több posztumusz díjjal is elismerték munkásságát: 1990-ben Kossuth-, 1996-ban Magyar Örökség, 2001-ben Magyar Művészetért díjat kapott.

 A Hamvas Béla Alapítvány ünnepi izgalmas eseménysorazatára még benevezhetünk.

A rendezvények ingyenesek. Ezek vannak még hátra:

Március 23. (csütörtök) 18 óra
Hamvas Béla a grafológia és asztrológia tükrében
Aura Krono Stúdió Bp. 1148 Jerney u. 31-33.
Demeter Lilla grafológus Hamvas Béla kézírását, Szécsi András asztrológus pedig születési képletét elemzi. Az este második felében grafológia

asztrológia

Március 24. (péntek) 18 óra
Hamvas Olvasókör
Aura Krono Stúdió Bp. 1148 Jerney u. 31-33.
Hamvas Béla születésének 120. évfordulója alkalmából Hamvas-olvasókört alakítunk és hirdetünk meg. Az olvasókör célja, hogy Hamvas Béla műveinek olvasása és közös értelmezése mellett megismerkedjünk az egyéni, személyes olvasatokkal és megosszuk egymással élményeinket Hamvas Béla műveiről. Talán így még közelebb juthatunk Hamvas gondolataihoz. Ebben a félévben 3 alkalmat hirdetünk: március 24., április 21. és május 19-ét.

Az olvasókör minden alkalommal más- és más Hamvas művet jár majd körül. A beszélgetésben segítségünkre lesznek szakértők (első alkalommal Palkovics Tibor, a Hamvas Alalpítvány vezetője, az életmű gondozója) és Dóczy Péter színművész, aki Hamvas műveiből olvas föl nekünk. Március 24-én témánk: A magyar Hüperion
Megkérünk minden kedves érdeklődőt, hogy olvassa el újra a művet, vagy lapozzon bele legalább és gondolja végig:

– Mi az ami számára ezekből az írásokból a legfontosabb üzenet, a legszemélyesebb élmény volt és miért?
– Mi az ami számára problematikus volt, akár a megértés szempontjából, akár más szempontból és miért?

Dóczy Péter az I. kötetből az 5.,9.,16.,24. , a II. kötetből a 4. és a a 14. levelet olvassa föl. Ha mást nem, ezeket mindenképpen olvassa el újra, aki eljön hozzánk!

Hamvas Béla háza ne legyen sem múzeum, sem kripta, sem mauzóleum!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top