+ Történelem

Óriás germán harcos sírjára bukkantak Hódmezővásárhelyen

A lelet igen különleges. Egy 2-4. századi szarmata-kori településhez tartozó temetőben találtak a rendkívül nagy termetű germán sírjára, akit szarmata temetkezési rítussal temettek el.

Régészeti ritkaságra leltek a Móra Ferenc Múzeum régészei Hódmezővásárhelytől északra:

egy rendkívül nagy termetű, erős csontozatú germán harcos sírját tárták fel a szakemberek. A sírban több egyedi, értékes leletet is találtak: ezüst érmét, vaslándzsát és a harcos vaspajzsának maradványait.

A lelet több okból is különleges. Egyrészt egy 2-4. századi szarmata-kori településhez tartozó temetőben találtak a germán sírjára, akit szarmata temetkezési rítussal temettek el. Másrészt – noha a sírt korabeli rablók megbolygatták – több értékes, különleges tárgy is előkerült: egy ezüstből készül érme, ezüst övcsat, szíjvég, szíjelosztó karika.

A sír fontosságát erősíti az eredeti helyzetben megmaradt, közel 40 centiméter hosszú vaslándzsa, és a harcos pajzsának vasból készült maradványa is.

A Móra Ferenc Múzeum régészei szeptember óta folytatnak régészeti feltárást a 47-es és a 45-ös főút csomópontjánál, a tervezett elkerülő út nyomvonalán. A nagy kiterjedésű lelőhelyen szarmata településhez tartozó telepjelenségek és három temető kisebb-nagyobb részlete került elő – ezek egyike rejtette a germán harcos sírját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top