+ Irodalom

Lenyűgöző 400 éves rózsakeresztes iratok kerültek a Budavári Palotába

A kiállításra kerülő anyag gondolatisága örök, egyetemes kérdésekre keresi a válaszokat – hogyan, milyen értékrendek mentén kell élnünk – és változnunk, úgy, hogy egy új élet-távlat bontakozhasson ki – velünk, bennünk és általunk.

Februártól egyedülálló vándorkiállításnak ad otthont a nemzet könyvtára. A hermetikus filozófia irodalmának gyöngyszemei, 400 éves, klasszikus rózsakeresztes iratok kerülnek bemutatásra, melyek egykor a művelt európai világot „általános, világméretű reformációra” szólították fel. Ezeknek az iratoknak a hatalmas szellemi, spirituális impulzusa, üzenete nemcsak kitörölhetetlen nyomot hagyott Európa művelődéstörténetében, hanem gondolati mélységével és tisztaságával mindmáig töretlenül ható impulzusként van jelen kultúránkban – írja a könyvtár honlapja.

A kiállításra kerülő anyag gondolatisága örök, egyetemes kérdésekre keresi a válaszokat – hogyan, milyen értékrendek mentén kell élnünk – és változnunk, úgy, hogy egy új élet-távlat bontakozhasson ki – velünk, bennünk és általunk.

A kiállításon bemutatandó anyag 400 év távlatából tekint vissza ránk; ezek a kérdések máig hordozzák aktualitásukat, s talán még most is, napjainkban is keressük rájuk a válaszokat. A vándorkiállítás Calw, Bázel, Amszterdam, London valamint Krakkó után érkezik Budapestre.

„The greatness of the human mind

Az Isteni Bölcsesség – Isteni Természet, A Rózsakeresztes Kiáltványok üzenete a tizenhetedik század képi nyelvén elnevezésű vándorkiállítás a Ritman könyvtár kezdeményezésére jött létre, most hatodik alakalommal kerül megrendezésre az Országos Széchényi Könyvtárban, Budapesten. Ez a kiállítás és a kapcsolódó könyv, amely hét nyelven elérhető, a vizuális anyagok olyan rendkívül széles skálájára összpontosít, amelyek a Rózsakeresztes Kiáltványok szerzőinek közvetlen környezetében készültek. Ezek az alkotások tökéletes művészi kifejeződései annak a meggyőződésnek, hogy a Természet Könyvének vizsgálata szent cselekedet, és a teremtés maga az Isteni Bölcsesség bizonyítéka. Azaz azt mutatják be, hogy az inspirált alkotójuk hogyan fejezi ki a kapcsolatot Isten és a Természet, a makro- és mikrokozmosz között.”

– írja Esther Ritman a kiállítás kurátora (Bibliotheca Philosophica Hermetica, The Ritman Library, Amsterdam)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top