+ Színház

Nyughatatlan állapotot boncolgatnak Az ökörben

A zajos, pulzáló produkció a mindennapi agresszióra és a félelmeinkre reagál, és arra a kapcsolatteremtési vágyra, ami napjaink egyre központibb kérdése. Pomponok, platform cipők, szörnyek és dobverők karneválja egy képzeletbeli zavargás romjai között.

Szenvedély, agresszió, elnyomott dizőzök egy szívszorító táncelőadásban. Molnár Csaba koreográfiája olyan témákba merül bele, amelyeket mindannyian átélünk hétköznapjainkban. Rohanás, megfelelési kényszer, örökös elvárások és kapkodás – ezt a nyughatatlan állapotot boncolgatja Az ökörben. A produkció munkabemutatóját Prágában tartották, az előadás azóta vendégeskedett Varsóban is, a magyarországi premier pedig októberben volt a Trafóban. Most újra ott láthatod március 3.-án este 8-kor.

Erős, szenvedélyes, de kasztrált, termékenységétől megfosztott állat az ökör. Erejét pont úgy korlátozzák, ahogyan az információdömping és a teljesítménykényszer szorít bennünket keretek közé. Játékosság, fájdalom és öröm kettőssége, a testi-lelki bántalmazás és a mindennapi kapcsolatainkban rejlő feszültség áll az előadás középpontjában. A zajos, pulzáló produkció a mindennapi agresszióra és a félelmeinkre reagál, és arra a kapcsolatteremtési vágyra, ami napjaink egyre központibb kérdése. Pomponok, platform cipők, szörnyek és dobverők karneválja egy képzeletbeli zavargás romjai között.

A koreográfus 2015-ben bemutatott Eclipse-ében a partikultúrát dolgozta fel, és mutatta meg újra, hogy a kortárstánc olyan témákkal is foglalkozhat, amelyek a fiatal generáció életének meghatározó részét képezik. Ebben az előadásban profi táncosok mellett a Budapest Tánciskola fiatal művészei is szerepeltek. Az ökörben szintén két olyan alkotó is színre lép, akik nemrég kerültek a pályára. Szeri Viktor és Vavra Júlia egyaránt készítettek már saját produkciót, Vavra Júlia a Cipolla Collectiva tagjaként bontakoztatta ki alkotói ambícióit Nagy Csillával közösen. A tavalyelőtt bemutatott Öböl című előadásukat Lábán Rudolf-díjra jelölték. Szeri Viktor az Artus Arccal a halnak programjában szerepelt szólójával, az előadást pedig meghívták a Sziget Fesztiválra is.

A cikkben Michal Hancovski fotói szerepelnek

Molnár Csaba munkásságában vízválasztónak ígérkezik Az ökör, nemcsak azért, mert szorosabb viszonyba került a fiatal generációval, de a produkció formanyelve is eltér a korábbi koreográfiáitól. Ismét mély mondanivaló és humor jellemzik a produkciót, de a komikum ezúttal keserűbbé teszi az előadást, iróniában és lazaságban azonban most sem lesz hiány.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top