+ Irodalom

A villámtörvény alapján elítéltek egy úttörővezetőt

A hírhedt villámtörvény alapján két hónapi börtönre ítéltek egy úttörővezetőt Dortmundban, mert egy házkutatás alkalmával megtalálták nála a német békemozgalom és az úttörőmozgalom egyes iratait.

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1952.

október, Anglia – Egy angol matematikus a halottak számából és a felhasznált pusztító eszközök árából kiszámította, hogy a második világháborúban egy halott több ezer fontba került. Ezzel szemben két év múlva, a technikai fejlődésnek köszönhetően, az atombombák által okozott halálesetek önköltségi ára mindössze egy fontra csökken.

október, Ausztria – Bécsben 1500 főiskolai hallgató tüntetett a tandíj négyszáz százalékos emelése miatt. A hallgatók fehér köpenyben vonultak végig a Belvároson, majd mint akik jól végezték dolgukat, leültek a Kartnerstrasszén, ahol negyed órán át megbénították a forgalmat. Az egyik autós fölismerte a tüntető diákok között a fiát, integetett is neki, de fiú nem vette észre.

október, Olaszország – Hetvenezer mezőgazdasági munkás, akik a Pó folyó vidékén dolgoztak, úgy gondolták, negatív sztrájkkal próbálják jobb belátásra bírni a gazdákat, és elérni náluk, hogy vásároljanak új gépeket, amivel megkönnyítik a munkájukat. A negatív sztrájk alatt rövidebb idő alatt végezték el az őszi betakarítást, aminek örültek a gazdák, előkészítették az új kollektív szerződést. És ittak rá egyet.

november, NSZK – A hírhedt villámtörvény alapján két hónapi börtönre ítéltek egy úttörővezetőt Dortmundban, mert egy házkutatás alkalmával megtalálták nála a német békemozgalom és az úttörőmozgalom egyes iratait. A nő hősiesen vállalta a büntetést, remélve, hogy szabadulása után visszakapja kedvenc úttörősípját.

november, Ausztrália – Sidney Belvárosában összecsapott a rendőrséggel kétszáz olasz munkanélküli. Más országok bevándorlói nagy izgalommal figyelték a küzdelmet, és az olaszoknak szurkoltak, miközben biztosak voltak a rendőrök győzelmében. Már csak azért is, mert hazai pályán voltak.

november, Európa – Az amerikai szenátus albizottságának elnöke tanulmányútra indult Európába, hogy szemügyre vegye az ott működő amerikai tájékoztatási hivatalokat és az Amerika Hangja rádióállomás munkáját. Útjának első európai éjszakáján arra gondolt elalvás előtt, hogy van még néhány napja kigondolni, mit vegyen a feleségének.

december, Magyarország – Új találmánnyal segítették a fázós motorosokat. A találmány lényege, hogy olyan mellényt ölt magára a motoros, amely összekapcsolható a motor világítását biztosító generátorral. A mellényben elhelyezett fűtőszálak kellemes hőmérsékletet biztosítanak még nagyobb téli hideg esetén is. A találmány biztonságos, senkinek nem kellett attól tartania, hogy sült motorosok röpködnek majd az utcán.

december, Ausztria – Az amerikai katonáknak és tiszteknek megvolt az a jó szokásuk, hogy szerettek emléket vinni magukkal a megszállott országból. A Zell Am See Grand Hoteljében lakott egy amerikai őrmester. Annyira megszerette a fényűző berendezést, hogy amikor máshova vezényelték, telerakott egy autót a szálloda ezüst étkészletével, kötényekkel és függönyökkel, mindennel, ami mozdítható volt. Kivéve egyet. A szobalány maradt.

december, Fülöp-szigetek – A rendőrség nagyszabású razziát rendezett Manilában, és letartóztattak 347 embert, akik alaposan gyanúsíthatók terrorcselekmények elkövetésével. Volt közöttük egy terhes asszony is, őt az egyik rendőr, akinek a múlt héten szült a felesége, futni hagyta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top