+ Irodalom

Lackfi a bolgároknak is elmeséli, milyen a magyar igazság

A kedden kezdődött vásáron több mint 200 bolgár és külföldi szerző mutatkozik be és 50 ezer látogatót várnak.

Három magyar író-költő műveit, illetve egy bolgár költő magyar ihletésű versgyűjteményét, magyar kollégáit bemutató írását is megismerhetik a vasárnapig tartó szófiai könyvvásár látogatói.

Dimitrov Györgyi, a művek megjelenését támogató Szófiai Magyar Intézet vezetője: Bulgáriában évente 10-15 magyar szépirodalmi alkotás jelenik meg az utóbbi időben, a magyar állam támogatásával. E művek – néhány kivételtől eltekintve – veszteségesek az alacsony példányszám miatt, miközben fontos kulturális missziót töltenek be – mutatott rá.

Marin Georgiev költő Holtomiglan eljegyzett – Az én magyar Európám című könyvének bemutatójával kezdődött a vásár magyar programja a bolgár főváros Nemzeti Kultúrpalotájában csütörtök este. A bolgár költő alkotásában a műfordítások mellett közöl magyarországi útleírásokat, naplórészleteket, bolgár írók korabeli reakcióit az 1956-os magyar forradalomra, emellett olyan magyar írókat mutat be a bolgár közönségnek, mint Juhász Péter, Utassy József, Kiss Benedek, Sinka István és Doncsev Toso. A kötetet a Literaturen Fórum Kiadó gondozta.

A vásáron jelen lévő Lackfi János elmondta:

Bolgárra fordított műveim olyan tükrök, amelyek nekünk, magyaroknak készülnek, öröm, hogy mások is magukra, vagy ránk ismernek bennük

Lackfi  Milyenek a magyarok? című könyve 2015-ös sikeres bulgáriai kiadását követően most a folytatást, a Három a magyar igazság című kötetét is kezükbe vehetik a bolgár olvasók Papadopulosz Petkova Adriana fordításában, a Riva Kiadó munkájának eredményeként.

Pénteken találkozhatnak a vásár látogatói Vörös Istvánnal, akinek Keresztelés özönvízzel című könyvét Sztefka Hruszanova fordította bolgárra, és az Ergo Kiadó adta ki. Ugyanezen a napon lesz e kiadó másik munkájának, Oravecz Imre A megfelelő nap című verseskötetének bemutatója, amelyet a bolgár közönség Martin Hrisztov költő és műfordító, a kiadó tulajdonosa fordításában ismerhet meg.

A Szófiai Nemzetközi Könyvvásár a legnagyobb ilyen jellegű esemény Bulgáriában. A kedden kezdődött vásár idén több mint 200 bolgár és külföldi mutatkozik be az eseményen, amelyre 50 ezer látogatót várnak a szervezők.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top