+ Irodalom

Fél disznót cipelhet el a Csáth Géza-díjas író

A hasított sertést a a Neurológiai Klinika előtt kapja vállra a díjazott, ott ahol Csáth Géza agyvelejét is őrzik.

A kizárólag adományokból alapított díj mellé egy fél disznót kap Kabai Lóránt költő, szerkesztő a Balassa János utca 6. számnál, a Neurológiai Klinika előtt, konkrétan tehát Csáth Géza agyvelejének, szívének és májának helyén.

A hasított disznót a díjazottnak saját vállán kell a Gólyába cipelnie.

A díjjal az alapítók a hazai díjazási rendszer és kulturális élet problémáira is szeretnék felhívni a figyelmet. A Csáth Géza-díj alapításának ötlete Zoran Gaši macedóniai születésű, albán származású, szerbiai költőtől és képzőművésztől származik. Az újvidéki Új Symposion folyóirat alkotóival jó kapcsolatot ápoló Gaši még a nyolcvanas években állt elő a kiemelkedő avantgárd alkotóknak szánt díj ötletével, mely jól illeszkedik Csáth Géza irodalmi munkásságához és mítoszához. Mindebből ezidáig semmi nem lett. Most azonban a díjat olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez.

A díj megvalósulásának aktualitását a hazai kulturális életben érzékelhető eltolódás, a magánmecenatúra hiánya adja: a díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák. A kuratórium tagjai a Fiatal Írók Szövetsége visegrádi táborának nulladik napi mindenkori résztvevői.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top