A magyar cigányprímás feleségül vette az indiai alkirály unokáját

liverpool-1926

Furcsa hírek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1926

október, Anglia – Az Yvo Champay művésznevű magyar cigányprímás, akit itthon Csampai Jancsinak hívtak, romantikus körülmények között, Liverpoolban feleségül vette az indiai alkirály leány unokáját. A lány olyannyira jó partinak bizonyult, hogy semmiféle veszély nem fenyegette Csampai Jancsi zenészkarrierjét.

október, Németország – Appenrade tengeri fürdőhely homokos fövenyére üvegpalackot vetettek a hullámok. A palackban egy üzenet állt, melyet tíz éve dobott a vízbe az U14 tengeralattjáró legénysége egy torpedótalálat miatt. A palackot egyenesen a berlini Hadtörténeti Múzeumba szállították, ahol a háborús hősöknek kijáró tisztelettel helyezték egy vitrinbe, még ha eredetileg nem is oda szánták.

október, Portugália – A titkárnő kényelmesen elhelyezkedett a székén. Írja, kérem, mondta a férfi. A portugál kormány erőteljesen cáfolja, hogy Portugália 10 millió fontért, vagyis 1 milliárd líráért el kívánná adni Olaszországnak a 2 millió négyzetkilométer nagyságú afrikai gyarmatát. A férfi elbizonytalanodott. Maga mit írna ahelyett, hogy erőteljesen cáfolja. Nem tudom, mondta a nő, talán kihagynám ezt a szót. De miért? Ahány erőt fitogtató férfit ismertem, az belül mind kisnyuszi volt.

november, USA – New York leggazdagabb bankára highlife klubot alapított, melynek nyolcvan méter hosszú és ötven méter széles padlózata egyetlen üveglapból állt. Minden asztalon aranyhalak úsztak az akváriumokban, s az avatóünnepség belépője egy ötvendolláros jótékonysági fölajánlás volt. Az ünnepség végén aztán mindenki hazament, lefeküdt szépen aludni, különben másnap fáradtan ébredt volna.

november, Kanada – Gondolt egyet egy farmer, és úgy döntött, beviszi az egyetemre az egyik tyúkját, és megmutatja a professzoroknak. A professzorok tanácstalanul néztek egymásra, s már hívatták a gondnokot, mikor az öreg előállt a meséjével. Azt képzeljék el, mondta a férfi, hogy ez a tyúk 365 nap leforgása alatt 351 darab tojást tojt. A professzorok elgondolkodtak, s az egyikük így válaszolt. És volt szíve különválasztani a kakastól?

november, Csehszlovákia – Egy postaautó haladt Oberkamnitzon át az alkonyati szürkületben. A sofőrnek ideje sem volt föleszmélni, egyenesen belehajtott a leeresztett sorompóba. A vasrúd oly feszesen állt, hogy az autót beleborította az árokba, ahol a harminc utas közül hárman elég súlyosan megsérültek. A levelek és csomagok sértetlenül kerültek a címzettek elé.

december, Peru – Amikor a limai elnök elhagyta a palotáját, és a színházba igyekezett, egy katonaruhás merénylő rejtőzött el a bejárattal szemben, hogy amidőn hazaér az elnök, fölrobbantja. Ám a merénylő nem volt járatos a színházi életben, nem gondolta, hogy ilyen hosszadalmas egy előadás, így rejtekében elszunnyadt, s a kezében tartott bomba lábai elé hullva szaggatta darabokra.

december, Franciaország – A párizsi égbolt eltűnt a ködben, a város egyes részeiben még délben is egyiptomi sötétség vibrált. A repülők forgalma leállt, a vonatok késtek, az áramellátás akadozott. A tőzsdepalota homlokzatára fényszórókat helyeztek, hogy legalább a pénzügyi élet ne bénuljon le. De hiába, két lengyel közül az egyik, nem ismerve a járást, a Szajnába veszett. Estére tért magához a város, mikor végre besötétedett.

december, USA – A New York-i Sing-Sing fegyház igazgatója, hivatalos okmányaira hivatkozva azt mondta, hogy az elmúlt évben 19 egyetemi hallgatót tartottak fogva a fegyház falai között, míg ebben az évben ez a szám 672-re emelkedett. Mindemellett azt állította, hogy az intelligens bűnözés elterjedése nem oldja meg a kollégiumok szűkös férőhelyének problémáját.