+ Média

Hajós András Friderikusznak: Sok pénzt keresek, és népszerű vagyok? Hát, bocsi, de ügyes vagyok.

„Szopatsz, Sándor?”

Friderikusz Sándor kíméletlen kritikát fogalmazott meg az Indexen a magyarországi sajtóviszonyokról – különös tekintettel a televíziózásra és annak „megmondó arcairól”. Hajós Andrásnak felrótta, hogy kitart a TV2 mellett:

András azzal magyarázta a maradását, hogy már aláírta a szerződését, muszáj ott lennie a tavaszi gyerek-tehetségkutató műsor zsűrijében, ugyanis ha váratlanul lelépne, az ügyvédje szerint 20-25 milliós kártérítésre kötelezhetnék. Ez akkor többé-kevésbé elfogadható érvelésnek tűnt. Csakhogy lement a gyerekvetélkedő, jött az ősz – és mit látunk? Szeptembertől a Sztárban sztár zsűrizését is elvállalta Hajós.

Friderikusz szerint ez sajátos erkölcsi érzékre vall. Hajós András nyilvános Facebook oldalán így reagált:

Nem vagyok senkinek a távkapcsolóval irányítható forradalmára. Voltam, és nem történt semmi. Nem nyitottam fel embermilliók szemét zseniális gondolataimmal, és hatalmas kiállásom mögé sem sorakoztak együtt menetelő tömegek. Amióta felnőttem és rájöttem, hogy hol és mi a dolgom, hatásosabb vagyok. Erkölcsi kioktatást pedig nem fogadok el senkitől, a szüleimen és még néhány makulátlan emberen kívül. Érdekes, pont ők nem is szoktak kioktatni…

Kényelmesebb lett volna, ha Sándor egyszerűen csak felhív és lebasz, ahogy néha szokott. Attól még ugyanúgy szeretem, ahogy most is. De ha már így alakult, csinálhatjuk nyilvánosan. Fontos kérdést vet fel, a topic közismert neve: “meddigtűrjükmééég”. Jelentem, jelenleg magánügy.

Amikor felhívott, hogy dilemmája van, folytassa-e a csatornánál, azt mondta kicsit tőlem is várja, hogy billentsem át, mert pro és kontra is vannak érvei. Hosszan beszélgettünk, sokmindenről, ami tudtommal nem tartozik senkire. Azt nem titkolom, hogy a végén azt mondtam neki: “én nem akarok most pattogni, de ha te ezt meg mered lépni, akkor nagyon foglak becsülni ezért és felnézek rád.” Ezt azóta is tartom. Nem mesélem el, hogy más beszélgetéseinkben miket mesélt más ügyeiről(, amikért nem nézek fel rá), mert magánügy. Ezt a továbbiakban is tartom.

Szeretem saját magam meghatározni, hogy mikor és hogyan ellenzékiskedek és mikor foglalkozom más feladataimmal. Magánvállalkozó vagyok, nem közintézmény. Magándöntéseim vannak, és magánritmusom. Kérem mindenki hagyjon békén az ötleteivel, hogy mit tehetek én, hogy hazánk állapotán változtassak, mert amúgy ezen is dolgozom, csak okosabban és hatásosabban, mint a legtöbben. És tudom, mi az ára, mi a bére.
Én megyek a saját utamon, és vállalom érte a saját felelősségemet. Ahogy gondolom az RTL Híradója is, a HírTV is, az ATV is maga dönti el, hogy mikor és mennyire lesz egyszercsak ellenzéki, és meddig nem. Ahogy az index.hu, a 444.hu, a Mancs is maga dönti el, hogy kitől fogad el pénzt a működésére és meddig. És, ahogy minden kedves állampolgártársam is el tudja dönteni, hogy mikor áll fel a munkahelyéről tulajdonosváltás miatt.

Felnőtt vagyok. Ki merem mondani a véleményemet, ha kérdik. És merek csendben lenni, ha felesleges a véleményem. Mindenki tudja, hogy nem vagyok Fideszes. Mindenki ismerheti a véleményemet Orbán Viktorról, ő is, ha érdekelné(nem hinném, max. Anikót). Voltam már, lehetek még másnak is az ellenzéke, most az övé vagyok (Tiéd vagyok, Viktor, nánaná). S persze, nem tetszik sok minden nekem sem.
Nem tetszik a Tények. De a Barátok Közt se. Nem tetszik, ahogy a Népszabadságot eltiporták. És az se, amit a Klubrádióval műveltek. Nem tetszett a kerítés, a plakátkampány, az MNB-s alapítványok, a civilek letekkelése, a Diákfeszt kinyírása, a Juhász Péter barátom dózerolása. De az se tetszik, ahogy nem tartjuk el az atlatszo.hu-t, ahogy nem segítünk a hajléktalanokon, ahogy lassan semmit sem teszünk a szegényekért, a romákért, a háború elől menekültekért.

Csomó minden nem tetszik. Na, und? Biztos én se tetszem sokaknak. És, akkor mi van? Akkor vonuljak ki? Honnan? Hova? Az életemből, ami tetszik nekem, a ti életetekbe, ami nektek sem tetszik? Vonuljatok ti. Ki vagy fel, ahogy akartok. Vonultam én is, most más a feladatom. Azt nem adom!

De. Amikor fontos közügyekből a celebek cicaharcot csinálnak, akkor ártalmassá válnak. Ha tudjuk, hol a helyünk, részesei, alkotói lehetünk a közbeszédnek. Sándor, gratulálok, ezt jól megcsináltad. Belevittél egy táncba, feleslegesen, a legrosszabkor. Ha lapítok, vesztek – ha őszinte vagyok, ütnek. Köszke.

Szopatsz, Sándor? Valahol most megint picit hátradőlhet a Legfőbb Homloklebeny, mert egymást marjuk. Mert ti néhányán nem értitek, hogy mi a tét, és mi a szérum, mert mindig magatokkal vagytok elfoglalva. Kérni tudtok csak hangosan. Várni, tűrni, bukni, figyelni csendben, azt nem. Kérem mindenki vegye észre, hogy mikor lett korszerűtlen, és mikor-hol nincs rá szükség. Én pl. nem megyek diáktüntetésre, mert nem vagyok diák. Pedig biztos élvezném, ahogy felnéznek rám a kicsik, mert azt merem mondani a színpadon, hogy “meddigtűrjükmééég!” Szerintem nem ez a dolgom.

Előbb voltam tv2-es mint az Andy. Néha nem tudom követni, hogy melyik csatorna melyik része épp melyik oligarchaágé(barackfa virágé). Én úgy látom, egy magyar tévé a magyar nézőké. Én hozzájuk beszélek, őket szórakoztatom, amíg lehet. Élvezem, és igyekszem jól csinálni. Nem fogom abbahagyni, csak mert budai kastélyokból leüzennek nekem. Üzenjetek át egymásnak, két utcára vagytok.
Most a tv2-nél tudom a feladatomat végezni. Ez egy deal? Igen. Nem tetszik? Nem bánom. Olvassatok több Szun-Ce-t…

Az én munkám az, hogy műsort csinálok, a feladatom pedig, hogy ott vagyok a tv2-ben és szabadon beszélek. Ez a feladatom most, lakmusz vagyok. És közben sok pénzt keresek, és népszerű vagyok? Hát, bocsi, de ügyes vagyok. Ügyesen beszélek. A magam és néha talán mások nevében. Mások előtt, néha mások helyett. Hol ülve, hol táncolva. De szabadon, nem felkérésre, távirányítással. És leginkább: hangosan. Ez a feladatom.
Például, hogy néha azt mondjam (hangosan, hogy mindenki megértse):
NEM-FÉ-LÜNK!

(ps.: Amúgy, ha valaki beugrik helyettem a mai két előadásomra, a holnapi forgatásra, éjjel meg megírja a dalszöveget, bemegy a kórházba látogatni, elviszi a gyereket a meccsére, megcsinálja a vasárnapi gyerekelőadást és az esti tévéfelvételt, aztán elmegy hétfőn helyettem Debrecenbe és a keddi tizenkét órás forgatást is átvállalja, akkor kivonulok én is szívesen)

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. MaryskaHrabalová szerint:

    OK.
    Csak akkor nem kell tetszelegni más szerepben – elég lesz ez is, amit itten felsoroltál (sok pénz, népszerűség, ügyesség –> celeb). Oszt ennyi.
    De majd akkor is ennyi lesz, ha véget ér a fidesz-korszak netán.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top