TGM: A médiumok fontos része egyszerűen üzleti vállalkozás, és rombolja a közerkölcsöt

tgm

Tamás Gáspár Miklós a Népszabdság-üggyel kapcsolatban a Kettős Mérce oldalán kifejti, hogy a sajtószabadság nem a demokrácia kérdése, hanem a demokrácia előföltételeinek a kérdése.

A demokrácia azt jelenti – amit itt negyedszázada elhallgatnak vagy elfelejtenek – , hogy megkérdezzük: az „alsóbb néposztályok” társadalmon belüli relatív súlya növekszik-e, hogy kivergődnek-e gazdaságilag és politikailag függő helyzetükből, hogy nő-e a jólétük, emelkedik-e az életszínvonaluk és átlagéletkoruk, javul-e az egészségük, kivívják-e, hogy ne vessék meg őket, élvezik-e a vertikális mobilitás áldásait, műveltebbek-e, mint korábban, szándékaikat és ízlésüket kénytelenek-e elismerni a náluk gazdagabbak, hatalmasabbak, tájékozottabbak, beleszólhatnak-e az államügyek irányításába, van-e saját politikájuk és világnézetük.

A probléma az, hogy a kormányzó erő  sorban fölszámol minden független intézményt.

 A lapokban és egyéb médiákban nem a nép vitatkozik, még az interaktív és/vagy közösségi médiákban meg a többé-kevésbé autonóm blogoszférában se. Nem a nép, hanem újságírók, publicisták, aktivisták, elkötelezett emberek, ráérő különcök cserélnek eszmét, sajátos életformájukkal és az életformájukból következő különösségeikkel és előítéleteikkel. A médiák fontos része egyszerűen üzleti vállalkozás, és rombolja a közerkölcsöt.

TGM emlékeztet arra, hogy a nép – tehát a többség, kivéve a gazdagokat és hatalmasokat – érdeke a közérdek, nem a csekély számú kiváltságosé. A nyilvánosság ha megszűnik, akkor a demokratikus célok tervezése kivitelezése válik lehetetlenné. Ezért kell megvédeni a sajtószabadságot.

Az nem kétséges, hogy a Népszabadság megszüntetői rosszhiszeműek. Akkor is, ha az újság – a magyar nyelvterület legjobb napilapja – nem volt enyhén szólva tökéletes, és domináns politikai nézőpontjával én nem értettem egyet (noha igen gálánsan publikálta írásaimat, amelyek gyakran sértették szerkesztőinek világnézetét és ízlését). Kár érte – és persze bizonyos mértékig a kuruc.infóért vagy a Magyar Hírlapért is kár lenne. Sajnálom, hogy a szombat esti tüntetésen a Magyar Idők példányait égették. Demokraták ne égessenek újságokat és könyveket. Nem azért, mintha a politikai ellenfél nem lenne ellenfél, hanem azért, mert a demokrácia előföltételeihez a demokrácia ellenségeinek a szólásszabadsága is hozzátartozik. Ez közhely, de helyes és igaz közhely.

A teljes cikket a kettosmerce.blog.hu oldalán olvashatod.

nyitókép: Tamás Gáspár Miklós  a 2016. október 8-ai tüntetésen a Parlament előtt – fotó: B. Molnár Béla2 hozzászólás

Írd le a véleményed!
  1. András József Fazekas

    Figyu, TGM !

    Már egy euróért odaadják, csak a pofádat jártatod, mi a sz@rért nem veszed meg ?!


Új hozzászólás