+ Zene

A Pannon Filharmonikusok külföld felé veszi az irányt

Tavasszal készült el a Pannon Filharmonikusok első imázsfilmje Jövünk címmel, amely nemrég aranydíjat nyert a Kreatív Online Video Awardján. A filmről Váli Miklós rendezővel beszélgettünk.

Tavasszal készült el a Pannon Filharmonikusok első imázsfilmje Jövünk címmel, amely nemrég aranydíjat nyert a Kreatív Online Video Awardján. A filmről Váli Miklós rendezővel beszélgettünk.

Sok magyar zenekar arculati és kommunikációs kérdéseken bukik el. Nem a zenei produktum minőségével van probléma, hanem a csomagolással és az ügyességgel

– mondja Váli Miklós, a film rendezője. Ő és Böröcz Balázs operatőr a Pilvax & Oberyn brandje alatt évek óta kifejezetten komolyzenei anyagokkal foglalkozik. Bár egy rockzenekarban találkoztak, mindkettejüknek van komolyzenés múltja, és ezért úgy gondolták, hogy erre a területre fognak specializálódni. Már segédkeztek a Pannon Filharmonikusok arculati megújulásánál is, most pedig egy 5 perces imázsfilmet készítettek a zenekarnak.

Bár a végeredményen egy cseppet sem látszik, de a Jövünk címre keresztelt film elég alacsony költségvetésből készült, és a pécsi jelenetek mellett sok külföldi felvétel is látható benne. Miklós külön kiemelte, hogy a zenekar milyen fegyelmezetten és türelmesen viselte a fárasztó forgatást, pedig embert próbáló feladat volt hosszú órákon keresztül a tűző napon a szép, fekete ruhákban állni. A filmben mesél a zenekarról Horváth Zsolt igazgató, Bogányi Tibor karmester és Andrei Gavrilov zongorista is.

Mivel a zenekart itthon nem nagyon kell bemutatni a közönségnek, a film elsősorban a Pannon Filharmonikusok külföldi terjeszkedését hivatott szolgálni. Miklós szerint ezért egy gyors tempójú, aranyos filmet készítettek, ami pontos képet ad a zenekar szellemiségéről és egyéniségéről. Cél volt az, hogy

ha mondjuk akad egy időhiányban szenvedő 35 és 45 év közötti, drága öltönyös londoni úr, akinek rövid időn belül döntenie kell a meghívandó zenekarokról, akkor pár perc alatt kiderüljön számára, hogy ez egy szakmailag jó, kedves és flexibilis zenekar.

A kisfilmben akad néhány geg, amelyi felvillantja a zenekar játékos oldalát. Váli Miklós szerint ez nem újdonság, a nemzetközi trend ilyen, de nagyon ügyeltek a helyes arányra, hogy a klasszikus értékek ne legyenek elviccelve, vagy elbagatellizálva. A rendező tovább így mesélte:

Nem szeretem – mert nem tartom reálisnak -, ha a magaskultúra valami habkönnyű, mindenki számára elérhető dologként van kezelve. Az viszont tény, hogy rengeteg lehetőség van, amivel a magaskultúrát érthetőbbé lehet tenni. Ez nyilván nem a művek leglényegéről szól, mert azokhoz nem lehet hozzányúlni – aki sosem volt Operában, annak Puccini sehogy sem lesz könnyű falat. De a tálaláson lehet könnyíteni, amennyiben a zenekar sem begyöpösödött, szigorú arcot mutat, hanem megvillantja művészetének a könnyedebb oldalát is.

A Jövünk című imázsfilmet 92 beküldött pályamű közül válogatta be a Kreatív Online Video Award zsűrije a 2016. évi rövid listájába, és ’Bemutatkozó film’ kategóriában három másik videóval versenyzett. A Pannon Filharmonikusok filmje aranydíjat nyert.

A film magyar változatát itt nézheted meg:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top