+ Irodalom

Sorsjegyen lehetett megnyerni a bíró lányát

Az Uant Sao tartomány népe nagy nyomorban élt, ami megindította a tartományi bíró leányának szívét. A leány harmincezer olcsó sorsjegyet bocsátott ki, amit azonnal elkapkodtak, lévén az egyetlen nyeremény a leány szerelme és hozománya volt…

Furcsa történetek a 20. századból a magyar sajtó alapján – 1913 – A képen orosz esküvő 1913-ból

április, Spanyolország – A Baleár-szigetek egyik városának olyan rendezett közigazgatása volt, mintha titokzatos erők őrködnének a rend fölött. Nem elég az, hogy pontosan megegyezett a születések és halálozások száma, de az elhalálozottak között is egyenlő arányban találtattak a nők és a férfiak. Később megállapították, hogy a számok nem hazudnak, csak azok, akik kimondják.

április, Ausztrália – Új lap indult Új Dél-Walesben, amely a maga tizennégy oldalán vegyes, ám érdekes tartalommal rendelkezett. Minthogy az újságot kizárólag a fegyházak lakói között terjesztették, a vezércikket az igazságügy-miniszter írta. Zárszavában az újság jövőjét tekintve azt remélte, hogy eljön az az idő, mikor a lapnak egyetlen olvasója sem lesz.

április, Olaszország – Savona városának rendőrei cilinderben és két sor ezüst gombos köpenyben őrizték a rendet a riviérán. Tekinthették ezt álöltözetnek is, merthogy inkább hasonlítottak inasra, mint rendőrre. Az ezüst gombsor még csak hagyján, de cilinderben tolvajokat üldözni, csak a nyaraló közönségnek nagy mulatság.

május, Kína – Az Uant Sao tartomány népe nagy nyomorban élt, ami megindította a tartományi bíró leányának szívét. A leány harmincezer olcsó sorsjegyet bocsátott ki, amit azonnal elkapkodtak, lévén az egyetlen nyeremény a leány szerelme és hozománya volt. A bíró hiába győzködte a lányát, hogy ezzel nem enyhít a nyomoron, csupán a vakszerencsének veti oda magát, de valójában már csak abban bízott, hogy a nyertes sorsjegy egy nő kezében lapul.

május, Anglia – London egyik csendes mellékutcájában működött egy szálloda, amelyben se világítás, se gáz, se telefon, se lift, se ötórai tea nem volt, és reklámok sem hirdették ezt a semmilyen szolgáltatást, mégis zsúfolásig megtelt minden nap. Ezúttal egy rendkívül gazdag férfi érkezett a szállóba, és borsos árat fizetett azért, hogy megtudja, milyen lesz, ha a fejére omlik a fényűzés.

május, USA – Ahol a Kolumbia-folyó a Csendes-óceánba ömlik, tömérdek lazac úszik az ívóhelye felé. A halak sokaságát a víz hajtotta keréklapát dobja a partra, az üresen bemerített háló tömve röpíti a lazacokat kifelé. A tutajokra ácsolt szerkezetről néhol egyenesen a parti raktárakba csusszan a hal. A medvék álmélkodva nézik, hogy ez nekik nem jutott eszükbe.

június, India – Szurat városában az egyik kaszton belül tömeges esküvőt hajtottak végre, minthogy náluk tizenkét évenként lehet házasodni. A négyszáz házasság női és férfi tagjai olyan fiatalok voltak, hogy többségük a szülő ölében üldögélt és édességet szopogatott. A gyermekházasság gyakori következménye a korai özvegység, amelyre az indiai szokások válasza, hogy a fiatal özvegyet elégetik.

június, Bulgária – Egy középkorú férfi fáradtan tért haza a napi munkából, vacsorát remélt, de a feleségét nem találta otthon. Előbb a lakásban, aztán az utcán és az ismerősöknél kereste, de hiába. A férfi leült, gondolkodott, mit ronthatott el. Úgy érezte, bár gyermek nélkül éltek, most újra arra a pontra jutott a házasságuk, mikor szerelmes tudna lenni a feleségébe.

június, Finnország – Egy férfi beleszeretett a titkárnőjébe, és úgy döntött, elválik a feleségétől, ám az asszony nem akart válni. A férfi ennek ellenére összeköltözött a titkárnővel, és egy hétvégi délután korcsolyázni mentek a tóra. Mit ad isten, a felesége is ott karcolta a jeget, ám egyszer csak vékony jégre tévedt, és beszakadt. A férfi gondolkodás nélkül kimentette, mire az asszony hálából beleegyezett a válásba.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top