+ Média

Futótűzként terjed a videó a neten a két muszlim nőről

Az incidens szombat este történt Tremblay-en-France külváros Le Cenacle nevű éttermében.

Keresés a weben

Heves felháborodást okozott Franciaországban az a világhálón vasárnap elterjedt videó, amelyen az látható, ahogy egy vendéglős megtagadja a kiszolgálást két muszlim nőtől Párizs külvárosában – számolt be a BBC brit közszolgálati média híroldalán.

A közösségi média-oldalakon villámgyorsan elterjedt képsorokon a férfi a következőket mondja a hidzsábot viselő nőknek:

a terroristák muszlimok, és minden muszlim terrorista.

Az incidens szombat este történt Tremblay-en-France külváros Le Cenacle nevű éttermében.

https://www.youtube.com/watch?v=cY3oimFTXKM

Vasárnap a férfi bocsánatot kért a vendéglő előtt összegyűlt tiltakozóktól. Azt mondta, az egész testet elfedő fürdőruha, a burkini viselése körüli feszültségek miatt vesztette el a fejét, valamint azért, mert az egyik barátja múlt novemberben a 130 halálos áldozatot követelő merényletek egyikében, a párizsi Bataclan koncertteremben halt meg – írta a Le Parisien című francia lap.

A helyi ügyészség vizsgálatot indított az ügyben faji megkülönböztetés miatt.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter vasárnap egy interjúban úgy nyilatkozott, a burkini 31 településen bevezetett tilalma feszültséget szít az egyes közösségek között Franciaországban, valamint egyszerre alkotmányellenes és hatástalan.

A francia államtanács, a legfőbb közigazgatási bírósági szerv pénteken a polgári szabadságjogokra hivatkozva felfüggesztette a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben életbe léptetett burkinitilalmat. A határozat precedenst teremthet. A BBC azonban úgy tudja, néhány település megfogadta, továbbra is fenntartja a tiltást.

A törvényszék döntését követően  a jobboldali ellenzék és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front jelezte, hogy törvényjavaslatot készít elő a burkini betiltására. Cazeneuve ugyanakkor kifejtette, nincs szükség új törvényre,

a jelenlegi jogszabályok világosan lefektetik a francia szekuláris államot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top