+ művészet & politika

Letörték Petőfi Sándor kardját

Az 1990-ben felavatott Petőfi-szobrot legutóbb tavaly augusztus 20-án rongálták meg, a tettest – egy kelet-ukrajnai nyugdíjas férfit – a rendőrség gyorsan elfogta.

Ismét megrongálták Petőfi Sándor szobrát Ungváron, az ismeretlen elkövetők letörték a szoboralak kardját – adták hírül pénteken kárpátaljai ukrán hírportálok.

A fényképes beszámolók szerint a szoborrongálás napokkal ezelőtt történt, a „vandálok” ismét a költő egész alakos szobrán lévő szablyát törték le és vitték magukkal. A híroldalak emlékeztetnek arra, hogy az ungvári Petőfi-szobrot rendszeresen meggyalázzák.

Az 1990-ben felavatott Petőfi-szobrot legutóbb tavaly augusztus 20-án rongálták meg, a tettest – egy kelet-ukrajnai nyugdíjas férfit – a rendőrség gyorsan elfogta. Az emlékművet 2009-ben, ugyancsak a nemzeti ünnepre időzítve, március 15-re virradó éjszaka fehér festékkel öntötték le. Az elkövetőket akkor nem sikerült kézre keríteni. 2011 áprilisában lefűrészelték, majd ugyanezen év szeptemberében letörték a szoboralak kardját. Az elkövetők mindkét esetben ittas fiatalok voltak.

A további szoborrongálások megelőzése érdekében 2012-ben Magyarország ungvári főkonzulátusának támogatásával a város polgármesteri hivatala térfigyelő kamerákat szereltetett fel a Petőfi-térnek azon a részén, ahol a költő szobra áll.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top