+ Irodalom

Pozsonyi Ádám önmagát minősíti Esterházy Péter halála kapcsán…

Esterházy Péter: Mercedes Benz

Mai fejjel Hrabalról is megvan a véleményem, de most EP a lényeges, kinek könyvében a 2. oldalon nem jutottam túl. Olvashatatlan. – írta Facebook-oldalán Pozsonyi Ádám.

Keresés a weben

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk pár bejegyzést, amit az elmúlt 24 órában tettek közzé magyar művészek Esterházy Péter halála kapcsán. Pozsonyi Ádám író, publicista is megemlékezett Esterházyról, neki azonban egészen más a véleménye a csütörtökön elhunyt magyar íróról, és ennek hangot is adott Facebook-oldalán.

Halottról Igazat vagy semmit.
Meghalt Esterházy Péter. Ritka kártékony, és felettébb unalmas író volt. Emlékszem, még az érettségi után, hogy “képben legyek” a kortárs irodalommal, és “műveljem magam” belekezdtem a “Hrabal könyve” c. kötetébe. A cím fogott meg, mert bemagyaráztam magamnak, hogy a Hrabal jó – Esterházynál kétségtelenül jobb -, és akkor már illik. Mai fejjel Hrabalról is megvan a véleményem, de most EP a lényeges, kinek könyvében a 2. oldalon nem jutottam túl. Olvashatatlan.
Nem értettem, és magamban kerestem a hibát. Aztán elővettem a Termelési regényt. Az 1. oldalon nem tudtam túl jutni, de akkor már tisztult az agyam, s éreztem, hogy ez engem taszít, idegesít, ez valami idegen, beteges, sznob baromság. Aminek a magyar lelkiséghez semmi köze.
Ennyit az igazságról.
Az embert sajnálom, és részvét illet meg mindenkit, aki szenved és a halállal küzd. Vélhetően most megy majd a csinnadratta, igen, a “mi” részünkről is, mert mi mindig megtesszük a gesztusokat azoknak, akik semmi gesztust nem tesznek mifelénk, s akik Nyírőt meg Szabó Dezsőt kihajítanák a köztudatból. Ne legyen igazam…

– olvasható a bejegyzésben, mely viszonylag gyorsan bejárta a magyar sajtót. Pozsonyi Ádám 12 könyvet publikált pályája során. A Wikipédia szerint pályafutását zenészként kezdte, megfordult több magyar punkzenekarban (AVO, Magyar Királyi Tűzoltózenekar, Kisangyal, Rohadt Budapest), majd Gecizők  néven megalapította saját együttesét, amit később átnevezett Tekintetes úrra.

 

4 hozzászólás

4 Comments

 1. nonemart szerint:

  És akkor most egy hajdani geciző fogja rongálni EP kvalitásait ? Vicces lenne, ha nem lenne alapvetően és mélyen erkölcstelen ! PÁ menjen a francba, húzza össze magát és ne tegyen több gesztust a műveltebb, befogadóbb embercsoportok felé, nem éri meg (a másik oldalnak). Ez nem ízlések és pofonok kérdése, ez alapvető emberi mocsokság – amit PÁ művel.

 2. Zsófia Bús szerint:

  Remélem, Ádám értékeli az “alaposságot”, s az iróniát. (Az öngól lehet, hogy nem a könyveit fogtam a kezembe, de a lényegen ez nem változtat, sőt.)

  Pozsony Ádám Esterházy Péterről írt. Rosszallták sokan, én is, mert ez így “nem annyira tisztességes”, “nem annyira korrekt”. Személyeskedően megjegyezték, kisstílű író lehet, s biztosan így kompenzál. Gondoltam, adok neki esélyt. Sajnálatomra, a könyvtár zárva van, de ahogy ő képet kapott egy egész életműről néhány bekezdés alapján, úgy nyilván én is képes vagyok ugyanerre, így beértem néhány, az online térben megjelent részlettel (amelyek kitesznek egy-egy oldalt).

  Czímeres ökrök panoptikuma. A cím fogott meg, mert bemagyaráztam magamnak, hogy egy ilyen jól hangzó, szinte örkényi cím, csak jó írást rejthet. Örkényt a mai fejemmel is nagyon szeretem, de most PÁ a lényeges, kinek könyvét az olvasott részlet alapján nem olvasnám végig. Olvashatatlan. Nem értettem, és magamban kerestem a hibát. Aztán rákerestem a Forradalmi ostobaságok versenyére. Alig bírtam egyetlen bekezdést is elolvasni, de akkor már tisztult az agyam, s éreztem, hogy ez engem taszít, idegesít, ez valami idegen, beteges, sznob baromság. Aminek a magyar lelkiséghez semmi köze.
  Ennyit az igazságról.

  Az embert sajnálom, és részvét illeti meg, hogy úgy támadtak neki a Facebookozók, úgy minősítették kisstílűnek, hogy még csak egyetlen bekezdést se olvastak tőle. Lehet, hogy ez a részemről felesleges csinnadratta, igen, mert én mindig megteszem a gesztusokat azoknak, akik semmi gesztust nem tesznek mások felé, s akik Esterházyt kihajítanák a köztudatból. Ne legyen igazam…

 3. Péter Dezsényi szerint:

  Mindenki magából indul ki.
  Nem EP olvashatatlan, hanem pá analfabéta

 4. Süvegh Veronika szerint:

  Erről eszembe jut a régi történet, amely szerint Devecseri Gábor azt mondta egy Nonn Györggyel (kulturális korifeus az 50-es években)folytatott eredménytelen vita után: rólam még akkor is tudni fogják, hogy én fordítottam Homéroszt, amikor belőle már csak egy latin tagadószó lesz. PÁ-nak is van esélye arra, hogy belőle csak a szép város neve lesz maradandó.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top