+ Irodalom

Pozsonyi Ádám önmagát minősíti Esterházy Péter halála kapcsán…

Esterházy Péter: Mercedes Benz

Mai fejjel Hrabalról is megvan a véleményem, de most EP a lényeges, kinek könyvében a 2. oldalon nem jutottam túl. Olvashatatlan. – írta Facebook-oldalán Pozsonyi Ádám.

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk pár bejegyzést, amit az elmúlt 24 órában tettek közzé magyar művészek Esterházy Péter halála kapcsán. Pozsonyi Ádám író, publicista is megemlékezett Esterházyról, neki azonban egészen más a véleménye a csütörtökön elhunyt magyar íróról, és ennek hangot is adott Facebook-oldalán.

Halottról Igazat vagy semmit.
Meghalt Esterházy Péter. Ritka kártékony, és felettébb unalmas író volt. Emlékszem, még az érettségi után, hogy “képben legyek” a kortárs irodalommal, és “műveljem magam” belekezdtem a “Hrabal könyve” c. kötetébe. A cím fogott meg, mert bemagyaráztam magamnak, hogy a Hrabal jó – Esterházynál kétségtelenül jobb -, és akkor már illik. Mai fejjel Hrabalról is megvan a véleményem, de most EP a lényeges, kinek könyvében a 2. oldalon nem jutottam túl. Olvashatatlan.
Nem értettem, és magamban kerestem a hibát. Aztán elővettem a Termelési regényt. Az 1. oldalon nem tudtam túl jutni, de akkor már tisztult az agyam, s éreztem, hogy ez engem taszít, idegesít, ez valami idegen, beteges, sznob baromság. Aminek a magyar lelkiséghez semmi köze.
Ennyit az igazságról.
Az embert sajnálom, és részvét illet meg mindenkit, aki szenved és a halállal küzd. Vélhetően most megy majd a csinnadratta, igen, a “mi” részünkről is, mert mi mindig megtesszük a gesztusokat azoknak, akik semmi gesztust nem tesznek mifelénk, s akik Nyírőt meg Szabó Dezsőt kihajítanák a köztudatból. Ne legyen igazam…

– olvasható a bejegyzésben, mely viszonylag gyorsan bejárta a magyar sajtót. Pozsonyi Ádám 12 könyvet publikált pályája során. A Wikipédia szerint pályafutását zenészként kezdte, megfordult több magyar punkzenekarban (AVO, Magyar Királyi Tűzoltózenekar, Kisangyal, Rohadt Budapest), majd Gecizők  néven megalapította saját együttesét, amit később átnevezett Tekintetes úrra.

 

5 hozzászólás

5 Comments

 1. nonemart

  2016-07-16 - 08:19

  És akkor most egy hajdani geciző fogja rongálni EP kvalitásait ? Vicces lenne, ha nem lenne alapvetően és mélyen erkölcstelen ! PÁ menjen a francba, húzza össze magát és ne tegyen több gesztust a műveltebb, befogadóbb embercsoportok felé, nem éri meg (a másik oldalnak). Ez nem ízlések és pofonok kérdése, ez alapvető emberi mocsokság – amit PÁ művel.

 2. Zsófia Bús

  2016-07-16 - 12:02

  Remélem, Ádám értékeli az “alaposságot”, s az iróniát. (Az öngól lehet, hogy nem a könyveit fogtam a kezembe, de a lényegen ez nem változtat, sőt.)

  Pozsony Ádám Esterházy Péterről írt. Rosszallták sokan, én is, mert ez így “nem annyira tisztességes”, “nem annyira korrekt”. Személyeskedően megjegyezték, kisstílű író lehet, s biztosan így kompenzál. Gondoltam, adok neki esélyt. Sajnálatomra, a könyvtár zárva van, de ahogy ő képet kapott egy egész életműről néhány bekezdés alapján, úgy nyilván én is képes vagyok ugyanerre, így beértem néhány, az online térben megjelent részlettel (amelyek kitesznek egy-egy oldalt).

  Czímeres ökrök panoptikuma. A cím fogott meg, mert bemagyaráztam magamnak, hogy egy ilyen jól hangzó, szinte örkényi cím, csak jó írást rejthet. Örkényt a mai fejemmel is nagyon szeretem, de most PÁ a lényeges, kinek könyvét az olvasott részlet alapján nem olvasnám végig. Olvashatatlan. Nem értettem, és magamban kerestem a hibát. Aztán rákerestem a Forradalmi ostobaságok versenyére. Alig bírtam egyetlen bekezdést is elolvasni, de akkor már tisztult az agyam, s éreztem, hogy ez engem taszít, idegesít, ez valami idegen, beteges, sznob baromság. Aminek a magyar lelkiséghez semmi köze.
  Ennyit az igazságról.

  Az embert sajnálom, és részvét illeti meg, hogy úgy támadtak neki a Facebookozók, úgy minősítették kisstílűnek, hogy még csak egyetlen bekezdést se olvastak tőle. Lehet, hogy ez a részemről felesleges csinnadratta, igen, mert én mindig megteszem a gesztusokat azoknak, akik semmi gesztust nem tesznek mások felé, s akik Esterházyt kihajítanák a köztudatból. Ne legyen igazam…

 3. Péter Dezsényi

  2016-07-16 - 12:07

  Mindenki magából indul ki.
  Nem EP olvashatatlan, hanem pá analfabéta

 4. Süvegh Veronika

  2016-07-16 - 15:53

  Erről eszembe jut a régi történet, amely szerint Devecseri Gábor azt mondta egy Nonn Györggyel (kulturális korifeus az 50-es években)folytatott eredménytelen vita után: rólam még akkor is tudni fogják, hogy én fordítottam Homéroszt, amikor belőle már csak egy latin tagadószó lesz. PÁ-nak is van esélye arra, hogy belőle csak a szép város neve lesz maradandó.

 5. ZON

  2016-07-16 - 23:53

  “bemagyaráztam magamnak, hogy a Hrabal jó” – Igen, jó. Tessék megpróbálni a koszos kladnói zoknija szélére felkapaszkodni…

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top