+ Életmód

Mississippiben küzdenek a melegek jogaiért

A tegnapi budapesti melegfelvonulás után érdemes körbenéznünk, hogyan is állnak a melegek jogai szerte a világban.

Mississippi államban gátat szabnak az állami törvényhozás által elfogadott 1523-as rendelkezésnek, miszerint bizonyos közhivatalt betöltő polgárok hitbéli meggyőződésükre hivatkozva megtagadhatják a melegek és leszbikusok házasságának törvényesítését. Carlton W. Reeves Jackson város kerületi bírója ugyanis csütörtök éjjel, néhány perccel azután, hogy életbe lépett a rendelkezés, rögtön kiadott egy bírói határozatot a House Bill 1523 ellen – számolt be a Washington Post.

Míg az Egyesült Államok határain túl is ünnepelte a világ nagy része az amerikai legfelsőbb bíróság 2015-ös határozatát, ami lehetővé teszi az egyneműek házasságát, addig egyes államok saját hatáskörükön belül biztosították annak törvényi lehetőségét, hogy szembeszálljanak a legfelsőbb bíróság döntésével. Így tett Mississippi törvényhozó testülete is a House Bill 1523 elfogadásával.

2016-os Pride felvonulás, Oxford MS

2016-os Pride felvonulás, Oxford MS

„Az államnál többet nyomnak a latba bizonyos vallási meggyőződések, mint mások. Az ilyen kedvezményezés a nem hívők számára azt mutatja, ők kívülállók, nem teljes jogú tagjai a politikai közösségnek, (…) a hívők pedig a kedvezményezett tagjai ennek a közösségnek.” – áll Reeves indoklásában. Valamint az „alkotmány egyenlő bánásmódról szóló záradékát sérti meg a HB 1523, ami a melegek, leszbikusok, transzneműek és nem házas személyek önkényes megkülönböztetésére ad felhatalmazást.”

A szövetségi bíróság pedig éppen most hozott három olyan melegjogokat érintő döntést, amelyekkel mintegy megdorgálják Mississippit, az egykori konföderációs államot, amelynek történelme így is bővelkedik az elnyomásban, és amely hajthatatlanul utasította vissza az azonos neműek házasságát, a melegek örökbefogadási jogát és a további jogi védelmet, amit a legfelsőbb bírósági döntés biztosít a nem heteroszexuálisoknak.

„Ha a szövetségi bíróság döntése akár csak egy mississippi polgár alapvető jogát is megtagadja, hogy szabadon gyakorolja a vallását, azzal minden egyes mississippi polgár jogát megtagadja, hogy az alkotmány 1. kiegészítésében foglalt jogait gyakorolhassa” – hangoztatta az ellentábor véleményét a republikánus kormányzóhelyettes, a bíró névrokona, Tate Reeves.

mspride2

Ugyanakkor innen szeretnénk felhívni Reeves kormányzóhelyettes figyelmét arra, hogy a közhivatalt ellátó polgár hivatali ideje alatt az államot képviseli, nem pedig saját meggyőződéseit gyakorolja, így teljességgel irrelevánsak például egy anyakönyvvezető hitbéli meggyőződései, mint ahogy az állam számára is közömbös polgárainak vallási, nemi, faji, stb. hovatartozása.

A 2015-ös dél-karolinai mészárlást követően, mikor egy charlestoni fekete templom gyülekezetét lőtte halomra a rasszista elkövető, fellobbant a vita Mississippiben, hogy tán el kéne tüntetni a rasszista jelképnek számító konföderációs keresztet az állam zászlajából. A dalszerző-énekes és politikai aktivista, Steve Earle akkor ehhez a politikai kezdeményezéshez írt egy dalt, Mississippi, itt az idő címmel.

Ezt most is csak megismételni tudjuk: Mississippi, it’s time!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top