+ Irodalom

Mit keres Gödöllő címerében a pelikán?

Mi kell ahhoz, hogy egy 21. századi, agglomerációs kisváros egy csapásra az ősi mítoszok, legendák városává váljon? Elárulom, mert úgyse jönnek rá: tíz elszánt könyvtáros.

Miért csak Loch Nessnek legyen egy saját külön bejáratú szörnye? Hogyan élhet meg egész Segesvár egy teljesen valószerűtlen vámpír mítoszból? Mi az, ami minden embernek eszébe jut, ha meghallja ennek a német városnak a nevét: Bréma? Másként feltéve a kérdést: mi kell ahhoz, hogy egy 21. századi, agglomerációs kisváros egy csapásra az ősi mítoszok, legendák városává váljon? Elárulom, mert úgyse jönnek rá: tíz elszánt könyvtáros.

Gödöllő ebben az évben ünnepli várossá avatásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból a kulturális programok a városban mind ehhez a témához kapcsolódtak, így a Gödöllői Városi Könyvtár által szervezett 10 kicsi pelikán digitális városismereti játék is a régi és jelenlegi Gödöllő megismerését tűzte ki célul a csapatoknak. A megoldásra egy egészen újszerű dolgot eszeltek ki, valahol a szabadulós játékok és nyomozós vacsorák között félúton, ámde annál sokkal több kreativitással.

A 10 könyvtárosból álló csapat ötlete az volt, hogy a csapatok a játék során fejtsék meg, vajon mit keres Gödöllő (és egyéb sok más hazai város) címerében a pelikán? Tényleg, Ön tudja?

Nos, a gödöllői könyvtárosok úgy gondolták, hogy a hivatalos válasz, miszerint a pelikán, mint az önfeláldozás jelképe azért kerülhetett a város címerébe, mert Gödöllő régi református település, és a kicsinyeit vérével tápláló pelikán a 12. század óta a legkedveltebb Krisztus szimbólumok egyike, hát mitagadás, elég unalmasan hangzik. És írtak egy legendát, melyben egy sokkal hihetőbb, meghatóbb és nem mellékesen, marketing szempontból sokkal eladhatóbb magyarázatot adtak arra, miért van Gödöllő címerében a pelikán és mit keres a város egyik legrégebbi épületének, a Hamvay kúriának udvarán szobor képében.

A játékosok feladata a két hónapig tartó vetélkedő során az volt, hogy a legenda részleteit megszerezzék a könyvtárosoktól. Ehhez 10 feladatot kellett megoldaniuk, melyek során egyrészt különleges ismereteket szereztek városukról, másrészt ők maguk is gyarapították, színesítették Gödöllő turisztikai, kulturális, helytörténeti palettáját. Például megtudhatták, hogy mely hazai és külföldi mozifilmek helyszínéül szolgált Gödöllő. (Hukkle, Au pair, Mata Hari, hogy csak párat említsünk). A filmekből kivágott részletek alapján fel kellett ismerni a helyszínt és lefotózniuk mai állapotukban, majd egy montázst készíteni és azt feltölteni a 10 kicsi pelikán honlapjára. A játék során kellett még gödöllői családfákat és hozzá tartozó címereket készíteni kézműves vagy digitális technikával, évtizedes szlogeneket gyártani, vagy Gödöllő like videófilmet készíteni.

A legnépszerűbb feladatok egyike a gödöllői receptek megálmodása volt. A könyvtárosok azt kérték a csapatoktól, szabad asszociáció révén találjanak ki gödöllői ételeket, melyek alapanyaga, ízvilága, megjelenése köthető városunkhoz. Így született meg többek között a Gödöllei Dödölle, a Gödöllői Royal Pizza, a Pelikánfészek saláta, a Besnyői bőségtál, a Pelikán kedvence harcsapaprikás, a gödöllői Sick cat koktél, az Ibolyakehely és számos gödöllői sütemény, torta. A csapatok a recepteket nemcsak kitalálták, hanem a játék során megfőzték, lefényképezték és kóstolót is küldtek a zsűriző könyvtárosoknak.

A játék lényege Gödöllő ellegendásítása volt, és ez nem csak azt jelentette, hogy a 10 feladat végére minden csapat megismerhette a gödöllői Pelikán igazi legendáját. A csapatoknak maguknak is kellett kitalálni és megírni a városukhoz köthető legendákat. A kreativitás és fantázia nem ismert határokat, a játékosok lelkesen kutatták Gödöllő múlt- és jelenbeli furcsaságait, rejtélyeit és írtak hozzá olyan történeteket, melyeket úgy véljük, a turistáknak fognak mesélni pár év múlva az idegenvezetők.

Kedves Olvasó, ha nem tudja mi az oka annak, hogy Gödöllő főterén csak nagy ritkán szólal meg a békegong, hogy miért van az Erzsébet parkban napernyő Sisi kezében, ha kíváncsi arra, vajon hány titkos emelete van a Királyi Várónak és titkos alagútja a Grassalkovich kastélynak, ha szeretné megtudni, hogy a sikeres vizsga érdekében a gödöllői egyetemisták milyen rituálét végeznek, vagy hogy kik is azok a burrétok és hol a bánatban van Gödöllőn a bánat fája, hát itt az ideje, hogy ellátogasson a 10 kicsi pelikán oldalára és megismerje a gödöllői legendákat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top