+ művészet & politika

Megrendítő videó: Óriási emlékművet kapott David Bowie Szarajevóban

Ezen az úton tisztelgünk Bowie, a művész és a humánus ember előtt, megőrizzük emlékét a városban, amelynek nem volt rá alkalma, hogy vendégül lássa őt – mondta el Adnan Comor, az emlékmű létrehozóinak szóvivője.

Keresés a weben

Nagy méretű falfestményt lepleztek le szombaton David Bowie emlékére Szarajevóban. Az alkotás a néhai brit zenésznek a boszniai háború idején végzett humanitárius munkája előtt tiszteleg.

A falkép felavatásán több százan vettek részt. A ceremónián a Space Oddity című Bowie-szám hangzott el.

A 13 méter magas és 10,5 méter széles képet a Szarajevói Egyetem egyik épületének falára festették. A freskón “A divat változik, de ti mindig az én hőseim maradtok” felirat olvasható.

Az eredeti rajzokat a Marvel képregényrajzolója, Enis Cisic készítette, ezek alapján festette meg Zoran Herceg a freskót másfél hónap alatt. A művel a január 10-én daganatos betegség miatt elhunyt Bowie-nak állítottak emléket egy helyi zenész, Vedad Trbonja kezdeményezésére.

Az emlékmű létrehozását sok ezer boszniai támogatta. Bowie-t annak idején nagyon megrázta a boszniaiak szenvedése, hírnevét felhasználva hívta fel a világ figyelmét a háború áldozataira, és pénzt gyűjtött a humanitárius célokra, bár Szarajevóba sohasem látogatott el.

Ezen az úton tisztelgünk Bowie, a művész és a humánus ember előtt, megőrizzük emlékét a városban, amelynek nem volt rá alkalma, hogy vendégül lássa őt

– mondta el Adnan Comor, az emlékmű létrehozóinak szóvivője.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top