+ Képzőművészet

Rendőrök jelentek meg a művész lakásán legújabb műve miatt

Ha nyomozást indítanak egy művész ellen, amiért az másoknak valamit üzen, az egyszerűen hátborzongató – szólalt meg az ügyben a neves kurátor.

Hétfő délután bekövetkezett az, amitől a művész már hosszú hetek óta tartott: a rendőrség jelent meg a lakásán. Bryan Andrew Whiteley, brooklyni művész húsvét vasárnap, vagyis március 27. óta készült erre pillanatra, ugyanis akkor állította ki legutóbbi installációját a Central Parkban, egy sírkövet, rajta Donald Trump nevével és elnökválasztási kampányszövegének kifordításával: Újra gyűlölködővé tette Amerikát.

A sírkövet a parkfelügyelet azonnal eltávolította, a rendőrség pedig nyomozásba kezdett az ekkor még névtelensége burkolózó művész után. Habár Whiteley név nélkül korábban már nyilatkozott különböző lapoknak a Central Parkban kihelyezett művéről, a nyilvánosság elé csak a hét elején lépett, miután a rendőrség a nyomára bukkant.

donald trump gravestone

„Borzasztóan meg voltam rémülve, de száz százalékig megérte” – nyilatkozta a New York Timesnak hétfő este, miután a rendőrök elhagyták a lakását. Kedden megszólalt az ügyben az azt vizsgáló hatóság is. Mint azt közölték, Whiteley-t egyelőre nem gyanúsítják semmilyen bűnténnyel, de még folynak a szükséges vizsgálatok.

Whiteley határozottan kiáll amellett, hogy ő nem buzdított senkit sem Trump megölésére, cselekedete pusztán művészi kinyilatkoztatás volt, amivel arra igyekezett figyelmeztetni, Trumpnak át kell gondolnia, milyen örökséget hagy maga után.

„Inkább tartom ezt valamifajta merész mutatványnak, mintsem műalkotásnak. Ez egy opportunista tett volt.” – állítja az esettel kapcsolatban megszólaltatott kurátor, Tom Eccles. Aki hozzátette, ugyanakkor túlzónak tartja a hatóságok reakcióját. „Ha nyomozást indítanak egy művész ellen, amiért az másoknak valamit üzen, az egyszerűen hátborzongató.”

Az ügyet Trump kampánystábja továbbra sem kívánja kommentálni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top