+ Ajánló

Mi történt 75 éve a Délvidéken?

A tankönyvek, monográfiák sora állítja, hogy Magyarország a Szovjetunió megtámadásával lépett be a II. világháborúba, pedig a valóságban…

A tankönyvek, monográfiák sora állítja, hogy Magyarország a Szovjetunió megtámadásával lépett be a II. világháborúba, pedig a valóságban ez 1941 áprilisában következett be, mikor hazánk részt vett a tengelyhatalmak balkáni hadjáratában.

Hetvenöt éve foglalták vissza Délvidék egy részét a Magyar Királyi Honvédség csapatai. A magyarok és a bunyevácok kitörő örömmel fogadták a katonákat, a svábok Hitler seregeit várták, a háború után beköltöztetett szerb katonacsaládokra, a dobrovoljácokra pedig kitelepítés várt. A Jugoszlávia megtámadásában való részvétellel Magyarország belépett a II. világháborúba, ezt Szeged is megérezte, a várost a magyar hadműveleteket megelőző napokban többször bombázták. A három szép évért és az 1942-es újvidéki hideg napokért végül 20-25 ezer magyart gyilkoltak le Tito partizánjai 1944-1945-ben – olvasható a Szegedma portálon megjelent részletes írás bevezetőjében.

A fortepan.hu képeivel illusztrált cikket ide kattintva olvashatod teljes terjedelmében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top