+ Fotó

New Yorkba költözik a pesti zsidónegyed

A tárlat a budapesti VII. kerület kilenc szimbolikus terének segítségével teremt dialógust múlt és jelen között, feltárja a negyed történetét, változásait, a változásokban álló állandóságát.

Keresés a weben

585.000 m2 címmel multimédiás tárlat nyílik New Yorkban, mely a pesti zsidónegyed múltját és jelenét mutatja be a terület ikonikus terein keresztül. A csütörtökön kezdődő kiállítás a Manhattani zsidónegyedben található White Box Művészeti Központban lesz látható, a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ szervezésében.

A tárlat a budapesti VII. kerület kilenc szimbolikus terének segítségével teremt dialógust múlt és jelen között, feltárja a negyed történetét, változásait, a változásokban álló állandóságát, a második világháborút megelőző időszaktól kezdve napjainkig.

fotó: Szombat Éva

fotó: Szombat Éva

A cím a zsidónegyed alapterületére utal, “arra a sűrű városi közegre, melyet átitat az urbánus kultúra, a vallási újjáéledés és a közösségi élet”.

A zsidónegyed sokszínűségét tükrözik a közreműködő művészek által használt művészeti stratégiák. A személyes történetek ugyanúgy megjelennek ezekben a vizuális alkotásokban, mint a kollektív kulturális emlékezet darabjai. A kiállításnak művészeti, történeti és technikai szempontból is több rétege van. Az archív fotók, Szombat Éva kortárs felvételei, a konceptuális videofelvételek és Kalotás Csaba zenei kompozíciója mind a negyedbe invitálják a látogatókat.

Az épületek létére és funkcióira egy-egy videó reflektál, melyek változatos technikai megoldásokkal hol absztrakt, hol direkt módon ragadják meg mindazokat a történeteket, melyeket a negyed falai magukban hordoznak.

Résztvevő művészek: Flohr Zsuzsi (Mikve), Szemző Zsófia (Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga), Szirmai Márton (Kisüzem), Halász Dániel (Fészek Művész Klub), Illés István (Wesselényi utcai Iskola), Csordás Levente partnerségben az Airplan X Kickass Factory-val (Orczy-ház, Madách Ház), Varju Tóth Balázs (Átjáróházak), Csiszár Mátyás (LUMEN), Kopasz Milán (Kőleves) valamint Kalotás Csaba (zene) és Szombat Éva (fotó).

Kurátorok: Ausztrics Andrea, kutató, média művész és Vadász Zita Mara, kurátor, Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ, New York

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top