+ Történelem

Az ostromlott Párizsból hőlégballonon menekített levelet találtak a világ másik felén

levél

Egy csaknem 150 éve, a porosz seregek által ostromlott Párizsból hőlégballonon kijuttatott levél került elő az Ausztrál Nemzeti Levéltárból.

Egy csaknem 150 éve, a porosz seregek által ostromlott Párizsból hőlégballonon kijuttatott levél került elő az Ausztrál Nemzeti Levéltárból. A levelet Ch (Charles) Mesnier vagy Mesmier írta Normandiában élő édesanyjának a körülzárt fővárosból. Az ausztrál levéltár egy kiállítás anyagát gyűjtötte össze Franciaországgal kapcsolatos dokumentumokból, eközben bukkantak rá az írásra. Azt azonban nem tudták megállapítani, hogyan került hozzájuk a levél – mondta el a BBC-nek Louise Doyle, az archívum vezérigazgató-helyettese.

A poroszok 1870 szeptemberétől 1871 januárjáig ostromolták Párizst. A körbezárt fővárosból éjszakánként hőlégballonnal juttattak ki leveleket, postagalambokat és alkalmanként fontos embereket is. A világ másik végén előkerült episztola a keltezése szerint december 7-én íródott, és a címzett egy héttel később meg is kapta. Az apró betűkkel, szép kézírással író férfi beszámol arról, hogy jó egészségnek örvendenek, és bár nem jut túl sok hús a konyhára, “a háztartásunkban senki sem panaszkodik”. Arra kéri anyját, hogy adjon hírt róla, ők is jól vannak-e. Bizakodó hangon szól arról, hogy lehetnek ugyan vesztes csaták, de végül a franciáké lesz a győzelem.  A kis levél mérete 20 cm x 13 cm, és a borítékon az is szerepel, hogy hőlégballonnal továbbítják.  Az ostrom alatt csaknem kétmillió levelet küldtek ki ezen a módon a városból.

Szerintem nagyon romantikus és mély lélekre vall, hogy ennek a férfinak ilyen szoros kapcsolata volt az anyjával.

– mondta Doyle. Az ausztrál archívum igyekszik kideríteni, hogyan került a levél a queenslandi postamúzeumba, van-e ausztrál szál a történetben, és vajon a levél feladójának esetleg élnek-e leszármazottai az országban. A levélről készült fotót itt tekintheted meg.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top