+ Irodalom

Az írószervezetek miniszteri választ várnak!

A József Attila Kör, a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága közös levélben fordult Balog Zoltán és dr. Seszták Miklós miniszterekhez. vajon kapnak-e választ?

Kollár Árpád (Fiatal Írók Szövetsége), Gács Anna(Szépírók Társasága) és Gáborják Ádám (József Attila Kör) által aláírt levél apropóját az adta, hogy az irodalmi élet befolyásos szervezeteinek vezetői a sajtóból értesültek Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. tervezett tevékenységéről. (Reggel írtunk a fiatal írók leveléről.) A kialakult helyzetben az alábbi pontok miatt szorgalmazzák a minisztérium és a kortárs szakmai szervezetek közti egyeztetés újraindítását.

– A reprezentatív irodalmi szervezetekkel, akik többek között az irodalmi tehetséggondozás munkáját is ellátják, a minisztérium részéről nem történt előzetes szakmai egyeztetés ebben a terület egészét érintő ügyben.

– Nem világos, hogy hogyan érintené ez program a könyvkiadás és a folyóiratok meglévő állami támogatását.

– Az írószervezetek működési támogatásai az utóbbi időben radikálisan csökkentek.

– A kortárs irodalom támogatása is csökkent, a honoráriumok alacsonyabbak lettek, ahogyan azt az irodalmi szervezetek több alkalommal közösen jelezték. (Javasoltuk a Márai-program folytatását, az író-olvasó találkozókat országszerte és a határokon túl lehetővé tevő MASZRE támogatások pótlását. Az utóbbi kérdésben bíztató válasz érkezett a minisztérium részéről, a probléma azonban még nem oldódott meg.)

– Az irodalmi folyóiratok többsége, melyek kulcsszerepet játszanak a fiatal tehetségek felfedezésében és az irodalmi életbe való bevezetésében, veszélybe kerülhet, amennyiben, az NKA átalakítása után felálló kuratórium nem ír ki számukra kiegészítő támogatást.

– Fontos volna a MANK és az általa kezelt irodalmi ösztöndíjak, illetve a határon túli alkotói támogatások (pl. Székely János és Gion Nándor ösztöndíjak stb.) összegének emelése, és a közpénzből fizetett ösztöndíjak arányosítása.

Úgy gondoljuk, hogy akkor érdemes beindítani egy tehetséggondozó programot, ha az nem az évek-évtizedek óta átláthatóan, szakmai mechanizmusok alapján működő hasonló intézmények kárára jön létre.

A levél teljes terjedelmében elolvasható itt és itt is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top