+ Irodalom

Lesz-e párbeszéd a fiatal írók hat pontja alapján?

fiatal írók

Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által, 150 millió forintos állami támogatással létrejövő Íróakadémia híre megszólalásra késztette a fiatal írókat.

A litera.hu oldalon megjelent, hat pontból álló közlemény, párbeszédet, vitát és egyeztetés sürget, mert az aláírók az Orbán János Dénes nevéhez kötődő Íróakadémia célcsoportját képezik. A közlemény megfogalmazói: Biró Krisztián, Dobány Péter, Kovács Márton, Szurdi Panni, Vida Kamilla.

1.) Fő igényünk olyan kulturális viszonyokat és irodalmi életet teremteni Magyarországon, amely nem politikai törésvonalak mentén szerveződik. Nem szeretnénk, ha bármilyen szakmai programban, szervezetben, kulturális kezdeményezésben való részvétel pártpolitikai állásfoglalást jelentene. Nem szeretnénk oldalakban, szekértáborokban, politikai érdekkörökben gondolkodni, nem szeretnénk, hogy adott helyekre azért ne mehessünk, adott beszélgetésekben azért ne vehessünk részt, adott emberekkel azért ne tarthassunk kapcsolatot, mert azzal politikai önmegbélyegzést érünk el. Úgy gondoljuk, hogy az egyik elsődleges küldetés lenne ezt a kettéosztottságot felszámolni. A rendszerváltás óta eltelt annyi idő, hogy a mi generációnk lehetne az első, ahol ez a polarizáltság megszűnik, ahol nincsenek vélt vagy valós „támogatottak”, „tűrtek” és „tiltottak”. 

2.) Bár e levél fogalmazói közül nem mindnyájan vagyunk akár a FISZ, akár a JAK tagjai, tevékenységüket figyelemmel követjük, programjaikon részt veszünk, ez alapján pedig kijelenthetjük, hogy a „tehetséggondozást” (amellyel röviden összefoglalható az Íróakadémia profilja) magas színvonalon ellátja e két szervezet. Ide sorolnánk a Műút folyóirat Szöveggyár táborát és az Írók Alapítványa és az Írók Szakszervezete által évente megrendezett kárpát-medencei diákírók és diákköltők találkozóját is, valamint további szerkesztők, költők nem intézményesített, a fiatal irodalom kinevelése és ápolása érdekében tett személyes fáradozásait is. Aggályosnak tartjuk tehát, hogy az Íróakadémia létrehozása előtt nem egyeztettek, és nem kérték ki szakmai véleményét az irodalmi tehetséggondozásban sok éve példaértékűen és megkerülhetetlenül tevékenykedő szervezeteknek és személyeknek.

3.) Jogosnak tartjuk azt a félelmet és felvetést az elmúlt évek kultúrpolitikai tervei és döntései alapján, amely arról szól, hogy egy látszólag ad hoc módon, figyelmetlenül létrejövő, szakmailag korántsem megalapozottnak tűnő kezdeményezésről van szó, egy olyan mesterséges módon létrehozott konkurenciáról, amelyet nem kizárhatóan pártpolitikai érdekek mozgatnak. Azért, hogy az ügyben tisztán lássunk és aggályaink eloszoljanak vagy megerősödjenek, esetleg árnyalódjanak, szeretnénk egy nyílt, személyes vitát kezdeményezni, amin az érintettek részt vesznek. 

4.) Ebben a vitában szeretnénk, ha kérdés- és problémafelvetési lehetőséget kapna minden érdekelt, beleértve, akiknek szakmai sorsáról, előmeneteléről szó van, vagyis a fiatal, pályakezdő nemzedék. 

5.) Véleményünk szerint első lépés a méltó, előítélet-mentes párbeszéd, lehetőleg nyilvánosan és személyesen, hisz egyértelműen egymás mellett való elbeszélés folyik a nyílt levelekben, az interjúkban és a kommentekben. (Szándékosan nem is nevezzük ezért közleményünket nyílt levélnek: reakciót, válaszokat személyesen várunk.)

6.) Amennyiben minden érintett hajlandó a témáról szóló kerekasztal-beszélgetésre, kérjük, jelezzék. A gyakorlati feltételek biztosítását és a szervezést, mint független fiatal pályakezdők, szívesen magunkra vállaljuk.

Budapest, 2016. január 20.

Az aláírók – valószínűleg egyre bővülő – névsora megtalálható a litera.hu oldalon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top