+ Képzőművészet

Milliókat spórolhatsz ezzel a könyvvel!

Éveket és súlyos milliókat kellene egy utazásra fordítani, ha a könyvben szereplő tárgyaknak csak a töredékét szeretnéd megismerni. Persze, merre is indulnál?

Az emberiség története / 22 000 év – 1000 tárgyCorvina Kiadó, 2015 – szerzők: Jane McIntosh, Peter Chrips, Pihlip Parker, Dr. Carrie Gibson, R. G. Grant, Sally Regan – fordította Árokszállásy Zoltán – 400 oldal, kemény kötés, műnyomó belívek – ISBN 978 963 13 6315 9

Az emberiség tárgykultúráját – legalább részben – bemutató album több, mint egyszerű nézegetnivaló. Tekinthetjük úgy, mint minden történelmi tárgyú könyv segédanyagát, s bolyonghatunk az oldalak között úgy is, mint egy végtelen múzeumban… és mindehhez nem kell más, csak egy kényelmes fotel (persze, aki hason fekve szeret lapozgatni, annak még az sem).

A könyv korszakokra és azon belül témakörökre bontva veszi végig az elmúlt évezredek tárgyi emlékeit. Neves szerző- és népes szakértőgárda áll a különleges gyűjtemény mögött, mely könyvként zárt egységet képez, de lehetőséget ad arra is, hogy szabadon asszociálva mindenki tovább bővítse a végtelenségig, akár úgy is, hogy a saját környezetét szemrevételezi és listázza.

A képre kattintva megnézheted és áttanulmányozhatod a tartalomjegyzéket

A képre kattintva megnézheted és áttanulmányozhatod a tartalomjegyzéket

Tiszteletet ébresztő munka, mely úgy képes bemutatni az agyonismertnek vélt tárgyakat is, hogy elhelyezi egy nagyobb összefüggésrendszerbe, mely külön magyarázatok nélkül is érthetőbbé teszi a múltat. Ha van előnye annak, hogy a vizualitás korszakát éljük, akkor ez a könyv ízig-vérig mai „termék”. A szerzőknél talán csak a fordító érdemelne nagyobb elismerést, hiszen legyen bármennyire is közérthető a szöveg, mégis megkíván bizonyos fokú tudományos/kulturális otthonosságot – ami csak keveseknek adatott meg.

Igazában mindegy is, hogy milyen céllal, és melyik oldalon „lépünk be” ebbe a virtuális múzeuma. Kincseket találunk mindenhol! Ha egyszer létrehoznák az Emberiség Múzeumát, akkor valami ilyesmi lehetne a törzsanyag, ez az album pedig lehetne a kiállítás katalógusa.

Ilyen, és ennél gazdagabb oldalpárokra számíthatsz!

Ilyen, és ennél gazdagabb oldalpárokra számíthatsz!

Félreértés ne essék, szívesen megnézném ezeket a tárgyakat – vagy legalább egy részét – a valóságban, de amíg erre nincs meg a lehetőségem, addig sokkal jobban elvagyok ezzel a kötettel, mint nélküle… Benne van – a tévésorozat rajongói számára – Szulejmán sisakja (223.oldal), V. Ferdinánd uralkodói palástja (287. oldal), a csomaközi sisak (67. oldal), Marconi fejhallgatója és az iPod… még szerencse, hogy a könyv végén egy korrekt és alapos tárgymutató is segít.

Más lenne a történelem, ha a fotózás a kezdetektől színes

Mondjuk a címben jelentkező szerénységet egyáltalán nem értem. Nem számoltam utána, de biztos, hogy nem ezer, hanem több ezer tárgy képe található a kötetben! Ráadásul meggyőződésem szerint a könyv következő kiadásában már a mostani kiadvány képének is helyet kell majd szorítani, mert ez bizony tárgyként is jelentős!

Ha egyszer lesz pénzem és időm arra, hogy utazgatva nézegessek eredeti tárgyakat, akkor is hasznos lesz a kötet: legalább azt tudni fogom, hogy mit szeretnék megnézni!

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Milliókat akarsz keresni? Rúgd ki a pszichológusod. Vedd kezedbe a sorsod. Töltsd ki önismereti tesztünket. 🙂 http://optimistaklub.hu/optimista_teszt

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top