+ Sztori

Bevarrt fenekű tyúkok és kővé dermedt nők – A gonosz ma köztünk jár

Luca napja

A nép hiedelem szerint ma nem ajánlott kenyeret sütni, varrni, pénzt kölcsön adni. Luca napja van, ezért összeszedtük, milyen hagyományok kapcsolódnak ehhez a dátumhoz.

Bevarrt fenekű tyúkok, kővé dermedt nők és kóccá változtatott fonál. Gonosz erők működtek a mai napon, legalább is a népi hiedelmek szerint: ma van Luca napja. Aki igazán babonás volt, ezen a napon nem mosott ruhát, nem sütött kenyeret, pénzt meg pláne nem adott kölcsön. Az uh.ro portál összeszedte, milyen hiedelmek kapcsolódnak ehhez a dátumhoz, ezekből szemezgetünk.

Aki ma mos, maximum a magas vízszámlától fél. Bezzeg régen, amikor a boszorkány átkától kellett tartania!

A népi hiedelem szerint, kővé dermedt az, aki mosott, aki pedig kenyérsütésre adta a fejét, az számíthatott rá, hogy Luca ráül a lapátra és lapos lesz a sütet.

– írja a portál. A tűzgyújtás és a varrás sem volt ajánlatos tevékenység, a hölgyek jobban tették, ha inkább nem is nyúlnak semmihez.

Tilos volt az asszonyoknak tüzet gyújtani, és jaj volt annak a gazdasszonynak is, aki varrt, mert büntetésből Luca bevarrta a tyúkok fenekét. Azért, hogy a tyúkok jól kotoljanak, az asszonyoknak ajánlatos volt a nap nagy részében feküdni vagy üldögélni. Pórul járt az a fehérnép is, aki ezen a napon szőtt, font: a gonosz Luca a kóccá változtatott fonalat tömte a vétséget elkövető esze helyére. Nem volt pardon annak sem, aki kölcsönadott – a boszorkány nem hunyt szemet a vétség felett, s ha véletlenül megkaparintotta a kölcsönt, bajt zúdított az egész ház népére.

– idézi fel a népi hiedelmeket a cikk. Ha a nőknek nem is volt szabad dolgozniuk, a férfiak ezen a napon láttak hozzá a boszorkányfelismerő eszköz, azaz Luca széke elkészítéséhez.

A falu boszorkányát „felismerő”, szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből formált csillagból összeállított (más források szerint három lábon álló és kerek) Luca széke faragásának ezen a napon fogtak hozzá, a munkát karácsony napjáig kellett bevégezni.A székbe szeget vagy vasat ütni tilos volt, a hagyomány szerint kilenc féle fából (kökény, boróka, körte, somjávor, akác, jegenyefenyő, cser, rózsafa) kellett összerakni. Amikor a szék elkészült, a tulajdonosa magával vitte a templomba, a karácsonyi éjféli misére, ott felállt a székre és azonnal meglátta, hogy kinek van szarva, azaz ki a boszorkány a faluban.

Luca napja a szerelem szempontjából is fontos, nem volt szokatlan látvány, ha egy csapat lány a disznóól körül sertepertél.

Egyes vidékeken például a lányok csapatostul mentek a disznóólhoz, annak tetejét jó erősen megdöngették: ha a disznó hallgatott, akkor a kopogtató hamarosan férjhez ment. Ha a malac elröffentette magát, akkor annyi évet kellett várnia a leánykérésre, ahányat a disznó röfögött.

– írja a portál. Aki még mindig úgy érzi, hogy nem elég felkészült Luca napját, illetően, itt elolvashatja az egész cikket a boszorkányos babonákról. 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top