+ Irodalom

Rakovszky Zsuzsa kapja az idei Babits-díjat

rakovszky zsuzsa

A Babits Mihály Alkotói Díjat 2008 óta ítéli oda a Magyar Irodalomtörténeti Társaság kortárs magyar írók, költők életművének tiszteletére. A díjazás oklevéllel és Babits-kisplasztikával jár.

Keresés a weben

Rakovszky Zsuzsa író, költő, műfordító veheti át a Magyar Irodalomtörténeti Társaság 2015-ös Babits Mihály Alkotói Díját hétfő este a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartandó ünnepségen.

Rakovszky Zsuzsa a kortárs költészet kiemelkedő alakja, akinek “intellektuális és érzékletes lírai nyelve évtizedek óta egyenletesen magas színvonalon szólal meg”. 2002 -ben jelent meg első regénye A kígyó árnyéka címmel, amely “nagy feltűnést keltett, és egyhangú kritikai elismerés is fogadta”. Azóta három további regénye és egy elbeszéléskötete jelent meg, melyekkel immár íróként is elismert szerzővé vált.

A Babits Mihály Alkotói Díjat 2008 óta ítéli oda a Magyar Irodalomtörténeti Társaság kortárs magyar írók, költők életművének tiszteletére. A díjazás oklevéllel és Babits-kisplasztikával jár. Az első díjat Hubay Miklós vehette át, 2014-ben pedig Lator László részesült az elismerésben.

A PIM honlapján olvasható önéletrajz szerint Rakovszky Zsuzsa 1950-ben született Sopronban. 1969-ben érettségizett a soproni Martos Flóra Gimnáziumban. Egyetemi tanulmányait Debrecenben kezdte, majd a második évtől Budapesten az ELTE-n folytatta, magyar-angol szakos tanári diplomáját 1975-ben szerezte meg, 1982-től 1986-ig a Helikon Kiadó szerkesztője volt, azóta szabadfoglalkozású.

Pályája során kétszer is megkapta a Déry Tibor-díjat, 1988-ban József Attila-díjjal, 2010-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top