+ művészet & politika

Menekültstátuszt kapnak a terrorfenyegetett műtárgyak

menekültstátuszt

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ásatási engedélyeket ad ki, adót szed olyan javak után, amelyek aztán a feketepiacra kerülnek olyan közraktárakon keresztül, amelyek a csalás és a pénzmosás melegágyai, akár Európában is – mondta a francia államfő.

Franciaország „menekültstátuszt” ad az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által fenyegetett műtárgyaknak – jelentette be Francois Hollande francia államfő az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 38. ülésszakán.

A menekültjog embereket illet meg, de a menedék jár a műtárgyaknak, a kulturális örökségnek is

– fogalmazott beszédében a francia elnök. Jelezte, hogy az intézkedés az alkotói szabadságról szóló törvényben fog szerepelni, amelyet a jövőben vitat meg a francia parlament.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ásatási engedélyeket ad ki, adót szed olyan javak után, amelyek aztán a feketepiacra kerülnek olyan közraktárakon keresztül, amelyek a csalás és a pénzmosás melegágyai, akár Európában is.

Franciaország ezért vámellenőrzést vezet be a kulturális javak importjára, és beilleszti jogrendszerébe az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatait, amelyek megtiltják olyan kulturális örökségvédelmi javak kereskedelmét, tárolását és szállítását, amelyek törvénytelenül kerültek ki egyes országokból.

Franciaország arra is ügyelni fog, hogy a műtárgyak ne kerülhessenek terroristák kezébe, ennek érdekében menedéket biztosít olyan, múzeumokban fenyegetett kulturális javaknak, amelyek a veszéllyel szemben, biztonságba kívánják helyezni a gyűjteményeiket.

Az intézkedés részleteit Jean-Luc Martinez, a Louvre múzeumának igazgatója dolgozta ki a francia elnök kérésére.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top