+ művészet & politika

Egyedül tüntetett az egyetemi oktató a kínai nagykövetség előtt

Egy férfi álldogál szombat délután a Városligeti fasoron, kezében sárga kartont tartva. A másik oldalról alig tudom elolvasni az írást, csak egy szót látok rajta: STOP. Mivel az arra haladó autók felé mutatja, először azt gondolom – bár furcsa jelenség ez a mai viszonyokat tekintve –, de biztosan stoppal igyekszik valahova.

Egy férfi álldogál szombat délután a Városligeti fasoron, kezében sárga kartont tartva. A másik oldalról alig tudom elolvasni az írást, csak egy szót látok rajta: „STOP”. Mivel az arra haladó autók felé mutatja, először azt gondolom – bár furcsa jelenség ez a mai viszonyokat tekintve –, de biztosan stoppal igyekszik valahova. A felirat alatt olvasható, kézzel írt mondatokat viszont nem tudom elolvasni, közelebb megyek.

Azonnal állítsák le a kényszerabortuszokat Kínában!

Biztos, hogy kínai árukat akarunk vásárolni?

– olvasom a fentieket magyarul és angolul a tábláról.

Az előttem álló férfi tehát tüntet, méghozzá a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége előtt. Teljesen egyedül.

Kínában máig elnyomja a kínai diktatúra a keresztényeket, és habár az elnyomás az elmúlt évtizedek alatt valamennyit enyhült, még mindig előfordul, hogy lerombolnak templomokat, bebörtönöznek embereket, súlyosan megsértve ezzel a vallásszabadságot

– mondja Tárkányi Ákos, aki „civilben” a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadó oktatója, ahol társadalomtudományi tárgyakat tanít.

A szerző felvétele

A szerző felvétele

A másik ok az ún. egykepolitika néven ismertté vált kínai népességszabályozás: milliók szenvednek tőle, de Európában és az USA-ban minderről sokkal kevesebbet hallani. Súlyos pénzekkel bírságolják meg a második vagy harmadik gyereket vállalókat, de az is előfordul, hogy kirúgják a szülőket, egyes tartományokban pedig kényszerabortuszt hajtanak végre rajtuk. Akár a 8. hónapban is. Három évvel ezelőtt mindezek miatt nagy nemzetközi botrány alakult ki: én akkor is itt tüntettem, néhány emberrel együtt. Azóta ugyan valamit javult a helyzet, sőt enyhítettek is a szabályozáson és engedélyezik a második gyermek vállalását, de csak bizonyos feltételek szerint.

– folyatja.

Három évvel ezelőtt Tárkányi egy nyílt levelet is küldött a kínai kommunista párt főtitkárának, amelyben kifejtette a nézeteit:

A levelet e-mailben küldtem el, de személyesen is megpróbáltam átadni a kínai nagykövetségen. Mondanom sem kell, hogy nem jött ki senki. Idén már nem is próbálkoztam, a rendőrök valószínűleg úgyis értesítették őket. Az előbb viszont kihajtott egy diplomata kocsi, a benne ülő férfi hosszasan olvasta a táblákon lévő feliratokat. Ha mást nem, legalább annyit elértem, hogy talán elgondolkozik néhány percre.

ENYHÍTETTEK AZ EGYKEPOLITIKÁN, DE MÉG ÍGY IS TRAGIKUS A HELYZET

Habár az 1979/1980-ban meghirdetett egykepolitika néven ismertté vált népességszabályozás értelmében egy családban csak egy gyerek lehet hivatalosan

Az egykepolitikán 2013 végén enyhítettek először: ennek értelmében minden olyan házaspár vállalhatott második gyereket, ahol a férj vagy a feleség egyke, szemben a korábbi évek gyakorlatával, amikor csak úgy vállalhattak második gyermeket, ha mindkét fél egyke. 2014 év végén 1 millió 450 ezer házaspár házaspár nyújtotta be erre vonatkozóan kérelmét az államnak. (A 31 tartományból 29 élt a lehetőséggel.) Az enyhítések ellenére azonban még így is gyakoriak a kényszerabortuszok.

Tárkányi Ákos

Az egykepolitkát hirdető kínai plakát. Forrás: offbeatchina.com

Másfél hónappal ezelőtt például egy Jünnan tartományban élő családot fenyegettek meg azzal, ha az asszony nem veteti el második gyerekét, akkor rendőrként dolgozó férje elvesztheti az állását és a pártból is kizárhatják. (Az asszony nem volt egyke.) A 41 éves Csent férje és kollégái is igyekeztek meggyőzni, hogy végeztesse el az abortuszt. Az asszony a nyolcadik hónapban volt, amikor kötélnek állt és végrehajtották rajta a kényszerabortuszt, pedig, ahogy fogalmazott: ajándéknak tekintette második gyermekét.

Csen esetében azonban inkább kikényszerített abortuszról lehet beszélni, nem a szó szoros értelmében vett kényszerabortuszról. A valódi kínai kényszerabortusz még rosszabb. Ott nem csak erőszakosan presszionálva ráveszik, hanem elhurcolják a nőt, a maga és családja akarata ellenére, aztán lekötözik, és úgy hajtják végre az abortuszt.

– mondja Tárkányi Ákos.

SOK ASSZONY INKÁBB MEGÖLTE AZ ÚJSZÜLÖTTJÉT, HA LÁNYNAK SZÜLETETT

Az egykepolitika súlyos problémákhoz vezetett. Egyrészt a kínai társadalom rohamosan öregszik: A 14 évesek és annál fiatalabbak aránya a teljes lakosságnak ma alig több mint 16 százaléka, a 60 év felettiek aránya viszont ma már megközelíti a 180 millió főt. Másrészt a nemek arányának egyensúlya is felborult: sok asszony inkább elvetette a gyermekét, ha kiderült, hogy kislányt hozna a világra, vagy ha megszülte, árvaházba adta a csecsemőt. Olyan is gyakran előfordult, hogy szülés után ölték meg a gyermeket, ha lány lett. Éppen ezek miatt döntött úgy a kínai kormány, hogy betiltja az orvosok számára a születendő gyermekek nemének meghatározását. Aki mégis így tesz, attól elvehetik az éves bérét vagy akár börtönbe is zárhatják.

A lány gyermekek születése több okból is hátrányt jelent Kínában. Egyrészt, a lányokat jelentős hozománnyal kell férjhez adni, ami valóságos anyagi csőd egy átlagos család számára. Másrészt Kínában a gyerekek dolga, hogy felnőve eltartsák szüleiket, és négy nagyszülőjüket – sokáig nem működött Kínában a nyugdíjrendszer – de csakis a fiúké.

A TILTAKOZÁS A TÖRÖK NAGYKÖVETSÉG ELŐTT FOLYTATÓDIK

Tárkányi Ákos azonban nemcsak a kínai kényszerabortuszok ellen tiltakozik, hanem a közeljövőben a Török Köztársaság Nagykövetsége elé is tervez egy tüntetést október 24-ére, amelynek a célja a következő:

Felszólítani a török kormányt arra, hogy ne támogassa titokban pénzzel vagy fegyverrel (vagy legalábbis ne tűrje el az oligarchiái részéről) az Iszlám Államot.

Törökország nagy valószínűséggel ugyanis kettős játékot játszik. A nyugati média úgy állítja be, hogy Törökország lesz a megmentők, mert gondoskodnak a menekültekről, pedig, valószínűleg részben miattuk is vannak itt a menekültek.

– mondja Tárkányi.

AFP PHOTO / BULENT KILIC

Továbbá szeretném a magyar kormányt egy humánusabb hozzáállásra felszólítani azzal, hogy legyen elég tolmács, orvos, higiéniai felszerelés és élelmiszer a menekültek ellátására, ha a jövőben úgy alakulna, hogy ismét elér minket egy ilyen menekülthullám. Emellett javasolnám a magyar kormánynak, amennyiben valaki iszlám államból érkező állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kér, írassunk vele alá egy olyan politikai nyilatkozatot, amelyben az illető vállalja, hogy nem támogatja a saría (iszlám vallási jog) bevezetésére való törekvést, tiszteli a női egyenjogúságot, és vallásszabadságot, valamint elítéli a női nemi szervek megcsonkításának gyakorlatát. (A női körülmetélés gyakorlatáról korábban itt írtunk.)

Utóbbi gyakori szokás a muszlim államokból érkezők között még Nyugat-Európában is. Talán sokan csak falból írnák alá a nyilatkozatot, de a mérsékelt muszlimok számára mégis ki lenne jelölve egy határ.

– mondja Tárkányi, aki korábban 15 éven át dolgozott a Népességtudományi Kutató Intézet kutatójaként.

(Forrás: The TelegraphWikipedia, Népszava)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top