+ Fotó

Ez a röszkei kép nyerte a cseh sajtófotót

Jan Zátorsky

Az immár 21. alkalommal megrendezett Czech Press Photo versenybe több mint 3700 felvételt küldött 278 cseh, illetve szlovák fotós. A nagydíjas alkotást nemzetközi zsűri választotta ki. A fődíjjal 120 ezer koronás pénzjutalom is jár.


A Menekültek a magyar-szerb határon című felvételt választották az idei év legjobb sajtófotójának Csehországban.

A felvételt, amely egy sorozat része, című lap fényképésze készítette szeptemberben a Röszke-Horgos határátkelőn. Az immár 21. alkalommal megrendezett Czech Press Photo versenybe több mint 3700 felvételt küldött 278 cseh, illetve szlovák fotós. A nagydíjas alkotást nemzetközi zsűri választotta ki. A fődíjjal 120 ezer koronás pénzjutalom is jár.

A győztes alkotás a migránsokat abban a pillanatban örökíti meg, amikor kaotikusan egymásra esnek, zuhannak, hogy a nagy tülekedésben átlépjék a magyar határt. A felvétel nemcsak a szükséges újságírói információkat hordozza magában, hanem bizonyos értelemben a jelenlegi migrációs válság jelképének is tekinthető, és erősen hasonlít a régi nagy mesterek apokaliptikus festményeihez

– indokolta döntését a nemzetközi zsűri.

Már a felvétel készítése közben tudtam, hogy ez egy nagyon jó fotó lehet. A felvétel előnye, hogy jól láthatók rajta a pillanat emóciói, izgalmai, az emberek kétségbeesése, a rendőrök keménysége, és mindez egybeolvasztva

– mondta a díj átvételekor Jan Zátorsky.

Különdíjat kapott Petr David Josek, az AP amerikai hírügynökség fotósa, aki sorozatában azt örökítette meg, ahogy a bársonyos forradalom 25. évfordulójának ünnepségein 2014. november 17-én Prágában a tüntetők tojásokkal dobáltak meg Milos Zeman cseh államfőt. 
    A Czech Press Photo videoszekciójában 38 szerző 52 videofilmmel versenyzett.

Kokes János / MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top