+ Színház

Kemény Henrik bábjait többször elkobozták

kemény henrik

Tény, hogy aki látta játszani Kemény Henriket, ismeri bábszínházát, az nem maradt közömbös piros orrú vásári bábjai iránt. Generációkban ébreszt gyerekkori emlékeket Vitéz László, a csokifejű ördögök, Cuclifer vagy éppen Hakapeszi Maki

Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész hagyatékából nyílt kiállítás hétfőn Szombathelyen a Brenner János Általános Iskola és Óvoda épületében.

A különleges hangulatú tárlatot Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész nyitotta meg, akire – mint fogalmazott – egy személyes találkozásuk alkalmával Kemény Henrik és bábjai olyan hatást gyakoroltak, hogy fellépni is majdnem elfelejtett.

Tény, hogy aki látta játszani Kemény Henriket, ismeri bábszínházát, az nem maradt közömbös piros orrú vásári bábjai iránt. Generációkban ébreszt gyerekkori emlékeket Vitéz László, a csokifejű ördögök, Cuclifer vagy éppen Hakapeszi Maki, akik valamennyien tagjai a társulatnak.

kemény henrik

Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész a Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész hagyatékából rendezett kiállítást Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Óvoda épületében 2015. október 5-én.
MTI Fotó: Büki László

Kovács Géza, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója a megnyitón elmondta: Kemény Henrik bábszínháza Magyarországon a vásári bábjáték legfontosabb intézménye volt.

Korngut Salamon, a zsidó származású, ügyes kezű cipészmester egyszer csak úgy gondolta, hogy bábokat készít és vásárokon lép fel velük. Vállalkozását fia Korngut-Kemény Henrik folytatta, akitől – miután 1944-ben munkaszolgálatban eltűnt – fia örökölte a bábszínházat.

Az 1945 utáni kommunista rendszer nem mindig nézte jó szemmel, idejét múltnak tekintette a csipkelődő stílusú vásári komédiázást, a bábokat többször elkobozták, majd visszaadták, de Kemény Henrik soha nem lett hűtlen bábszínházához, Vitéz László mindig visszatért, és a jól ismert köszöntéssel üdvözölte a közönséget: Szervusztok pajtikák! Ez lett egyébként a kiállítás címe is.

A tárlaton több tucat remekbe szabott bábot láthatnak, sőt a kiállítás egyik szegletében berendezték Kemény Henrik műhelyét is, ahol azok az eszközök és szerszámok is láthatók, amelyekkel a bábokat készítették.

A kiállítás november 2-ig látható.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top