+ Irodalom

Ladik Katalin megrázó kerítés-performanszt mutatott be Göteborgban

ladik katalin

A Göteborgi Könyvvásár egyik legizgalmasabb eseménye a Hangmánia és négydimenziós ablak című műsor volt Ladik Katalin és Szkárosi Endre előadásában.

A Göteborgi Könyvvásár egyik legizgalmasabb eseménye a Hangmánia és négydimenziós ablak című műsor volt Ladik Katalin és Szkárosi Endre előadásában.

A Szkárosi-féle hangköltészet megremegtette a vásár falait, és könnyesre kacagtuk magunkat a Már minálunk, babám magyar-angol-német nyelven elhangzó változatain.

Ladik Katalin azonban nemcsak szövegével rázta meg az embereket, hanem a performanszával is. Egy tyúkketrechez használatos kerítést feszített ki két mikrofonállvány közé, kitette rá a Tranzit Zoon (tranzit zóna/tranzit állatkert) táblát, és emberből majommá, illetve más állattá változott át, miközben a hátára és mellkasára felragasztva viselte a jugoszláv útlevél kinagyított változata.

Mindezek a Balassi Intézet által felállított magyar standon történtek a szólásszabadság jegyében (sic.!). A magyar avantgárd e a két képviselője fél órára helyreállította a kizökkent időt.

Nem kevés politikai színezetet kapott az idei Göteborgi Könyvvásár, ahol Magyarország díszvendégként szerepelt. Channa Bankier már csütörtökön bojkottot hirdetett Magyarország ellen, közölte, egyetlen magyar rendezvényen sem hajlandó részt venni.

A megnyitón több svéd író – Sven-Eric Liedman, Lena Gedin, Ami Delblanc – transzparenssel a kezében jelent meg, ezeken az állt: We turn our backs on Hungarian refugee policies (Hátat fordítunk a magyar menekültpolitikának).

Majd jött a hivatalos verzió, amely szerint a külügyi államtitkár nem vonult ki az eseményről, mert ott sem volt, ellenben a svédek megkövetik a magyarokat, és bocsánatkérés illeti őket.

Régen volt ilyen mozgalmas irodalmi szereplésünk, ami egyben azt is jelenti, kíváncsi a világ arra, hogyan reagál, milyen válaszokat ad a magyar irodalmi/művészeti élet a külpolitikai hatású magyar belpolitikai eseményekre.

ladik katalin

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Lingon szerint:

    A hivatalos megnyitót a svédországi magyar nagykövet, Makkay Lilla, és a Balassi Intézet főigazgatója, Hammerstein Judit hagyta el.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top