+ Irodalom

Bojkottálják Magyarországot a Göteborgi könyvvásáron

göteborgi

A svéd művész, Channa Bankier kategorikusan kijelenti, hogy nem hajlandó semmilyen magyar témájú rendezvényen részt venni, bojkottálja azokat. Ylva Lagercranz Spindler, kulturális újságíró szerint a könyvvásárnak folyamatosan extra programokat kellene beilleszteni, hogy a helyzetet meg lehessen vitatni.

 • göteborgi
 • göteborgi
Keresés a weben

Megint jőnek, kopogtatnak:
„Csendesebben vigadjanak,
Isten áldja meg kendteket,
Szegény édesanyám beteg.”

Csütörtökön nyílik meg a Göteborgi Könyvvásár, amelynek főtémája Magyarország lesz. A kedélyek máris felforrósodtak a vásár körül. A Facebookon írja a szerző és kommentátor America Vera-Zavala:

Magyarország a téma, a Magyar Kulturális Intézet a fő partner. Ugyanakkor látjuk a napi borzalmas képeket Magyarországról, a menekültek embertelen kezelését, és ez a magyar kormányzati politika… Mit csináljon az ember, mit tegyünk?

A svéd művész, Channa Bankier kategorikusan kijelenti, hogy nem hajlandó semmilyen magyar témájú rendezvényen részt venni, bojkottálja azokat. Ylva Lagercranz Spindler, kulturális újságíró szerint a könyvvásárnak folyamatosan extra programokat kellene beilleszteni, hogy a helyzetet meg lehessen vitatni. Erre Daniel Levin, a Könyvvásár főszervezője azzal reagál, hogy mindenképpen lesznek aktuális vitaprogramok a vásáron, a műsort folyamatosan bővítik ezekkel. Úgy véli, hogy a Könyvvásáron nem csak az irodalomnak van helye, hanem a társadalmi vitának is.

A 31. Göteborgi Könyvvásár programjában szerepel egy vitaprogram Heller Ágnes filozófussal, illetve itt mutatják be a néppárti Birgitta Olsson könyvét, a Hej herr diktator (Jó napot, diktátor úr) című művet, aminek az alcíme: Magyarország Orbán uralma alatt.

A Balassi Intézetet is érték támadások Svédországban. Pártossággal vádolták, és felhozták a Hunniával való kapcsolatát, illetve Bayer Zsolt 2013-as stuttgarti szereplését.

Az idei Göteborgi Könyvvásárról való tudósítás nem lesz egyszerű feladat annak, aki nem akar a napi politikáról tudomást venni. A vásár melléktémája a szólásszabadság lesz. Ennek reményében felszínre fognak kerülni az aktuális magyarországi események, de reméljük, nem az irodalom rovására.

(A cikk a Svenska Dagbladet cikkje alapján készült)

10 hozzászólás

10 Comments

 1. Q-qbenko szerint:

  “Ugyanakkor látjuk a napi borzalmas képeket Magyarországról, a menekültek embertelen kezelését,” -Mi tetves q…a anyócádat látod te ágyútalp ? Amit a honi libsik uszítása nyomán a globál-libsik által pénzelt nyalonc-média hazudik ? Talán abba lehetne hagyni az aljas mocskolódást itthon és külhonban egyaránt.A tények már nem érnek el a sötét fejekbe ?A heller-féle őskomcsik és más haza és Európa pusztítók meddig űzhetik még aknamunkájukat Magyarország ellen ? Undorító képmutató fajzatok…

  • Droidok Országa szerint:

   Szerintem azt látja, hogy minálunk a hozzád hasonlók szabadon kommentelgethetnek, ahelyett, hogy egy csendes gumiszobában gondoskodna róluk a Magyar Állam.

   • Q-qbenko szerint:

    Igen,firkálmányod alapján(tényeket ugyanis mellőzöd) tényleg jár neked a kényszerlajbi.Állj ki érte,bizton beöltöztetnek,ne hagyd magad.

    Talán ha a részt vevő “írók,költők,stb.” eldöntenék,hogy tényleg az irodalmat szeretnék művelni,vagy inkább a szélhámos politikusi pályán érvényesülnek,más lenne a kép.Jelenleg mindkettőt űzik,ám egyikben sem jeleskednek.-talán az utóbbiban…

 2. Józsi szerint:

  Mert Svédországban annyira jó a menekülteknek… Oh wait…
  http://index.hu/kulfold/2013/05/25/megraztak_svedorszagot_a_zavargasok/

 3. Q-qbenko szerint:

  Szeles-elvtelennő !
  Amit ön lát(vagy lázálmaiban látni vél),az az irányított média által megrendelésre összevágott,szerkesztett video,ill. képkockák.Egy babazsúrról is lehet olyan szögből fotózni,hogy az elrettentő legyen.Szóval ön hazugságot lát és nemzetközi fórumokon hazudik a heller-nyanyával és más senkiházi gerinctelen csótánnyal egyetemben.Megjegyzem,egy német lap is elismerte,hogy az általa lehozott video hamisítvány,hazugság.Elnézést is kért érte.Önök mikor kérnek elnézést ? S lásson valami valódi tényt is és borzongjon,borzongjanak,képedjenek el kedvükre !

  “Több száz támadás Németországban a migránsok ellen
  Miközben minden migráns Németországba igyekszik, elképesztő bűnügyi statisztikák láttak napvilágot.
  A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kimutatása szerint az idén már 335 alkalommal történt menedékkérőket befogadó intézmények ellen irányuló bűncselekmény. Ez kétszer annyi, mint tavaly egész évben.”

  S bojkottáljanak máshol és mást,-talán meg nem érdemelt javadalmazásaikat,s szórjanak hamut dicstelen fejükre.

 4. elisa delisa szerint:

  A Göteborgi Könyvvásár programigazgatójától – akit amúgy erösen kritizál a svéd sajtó amiatt, hogy Magyarországot díszvendégnek hívták a vásárra – szóval azt olvastam, hogy noha kifejezetten az irodalomra szertenének fókuszálni, de tág teret adnak a társadalmi vitának is a magyarországi társadalmi- és politikai valóságot illetöen. Mi több, szeretnék, ha a nem csak magyar irodalom mutatkozna be, hanem az arra vállalkozók kifejtenék a könyvvásár keretei között az álláspontjukat és érveiket arról, miért is ne álljon Magyarország fasizálódása az európai és a világ progresszív gondolkodói kritikájának fókuszában.

  A magyar irodalmat képviselö írók sorát nézve érdekes lesz követni a vásár napjainak eseményeit – ugyanis a Balassi Intézet által kiválasztottak társasága alig van köszönöviszonyban a magyar irodalom svédül ismert vagy egyáltalán megjelent alkotóinak csoportjával. Azaz a magyar kulturális intézet nevesincs szerzökkel jelenik majd meg az egyik legjelentösebb európai könyvvásáron…. Kelelmetlen. Mondhatnám, kínos. Föként az íróknak lesz az. Kár, hogy az együttmüködés ennyire nehéz müfaj a magyar kulturpolitika számára! .

 5. Lingon szerint:

  A magyar irodalommal az a helyzet, hogy Kertészen és esetleg Esterházyn és Krasznahorkain kívül senkit nem ismernek Svédországban. Kevés a fordítás, a fordító, nagy tisztelet a kivételnek. A vicc az az egész könyvvásárral, hogy most van lehetőség bemutatkozni másoknak is.

 6. Pap szerint:

  VW-ba vajon beül?

 7. onsai szerint:

  Kár ezért a helyzetért…
  Csak reménykedni merek benne, hogy a kint megszólaló írók nem valamelyik szélsőséget képviselik majd, hanem higgadtan – és árnyaltan – elmagyarázzák az itthoni társadalmi szitut.

 8. Attila I. Regoczi szerint:

  Hungary is a well functioning parliamentary democracy with all the
  necessary attributes of free speech, free press and free elections. The
  political left, using these freedoms, is increasingly attacking Hungary’s
  right wing government based on this government’s stand regarding
  the present migration crisis. To put it simply, the left wants to welcome
  as many migrants as possible, the government as few as possible. The left’s
  attacks go beyond the migrants. For them the migrants are a tool to
  improve their sagging support among the population. For this purpose the
  left also attacks Hungarian targets outside of Hungary. The above article describing an action taken agains Hungary and the prime minister of Hungary
  in Sweden, is an example of vicious attacks by the political left outside of Hungary.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->