+ Képzőművészet

45 millió dollár egy misztikus képért

malevics

Az eladást bejelentve pénteken az aukciósház kiemelte, hogy nem csupán a szuprematizmus megalkotójának egyik remekművéről van szó, hanem az utolsó alkalomról, hogy valaki megvásárolja az örökösöknek 2008-ban visszaadott öt Malevics-kép utolsó darabját.

Keresés a weben

Árverésre bocsátják Kazimir Malevics (1878-1935) lengyel gyökerű szovjet-orosz avantgárd festő egy képét, az utolsót azon öt közül, amelyeket 2008-ban kaptak vissza az örökösök egy amszterdami múzeumtól.

A Sotheby’s aukciósház szerint a november 5-i árverésen akár 45 millió dollárt is adhatnak a Misztikus szuprematizmus (Fekete kereszt vörös oválison) című absztrakt festményért, amely 1920-22-ben keletkezett.
Az eladást bejelentve pénteken az aukciósház kiemelte, hogy nem csupán a szuprematizmus megalkotójának egyik remekművéről van szó, hanem
az utolsó alkalomról, hogy valaki megvásárolja az örökösöknek 2008-ban visszaadott öt Malevics-kép utolsó darabját.
Az 1927-ben Berlinben kiállított festmény négy másik képpel együtt 2008-ig ötven éven át az amszterdami Stedelijk Museum falán lógott. A művész örököseinek visszaadott öt festmény közül kettőt a Sotheby’s árverezett el, egyet – még 2008-ban – 60 millió dolláros rekordáron, egy az Art Institute of Chicagóhoz, egy pedig egy magángyűjtőhöz került.
Idén júniusban egy londoni árverésen 32,8 millió dollárnak megfelelő összeget fizettek Malevics Szuprematizmus. 18. konstrukció című művéért.
A mai Ukrajna területén született művész a szuprematizmus névvel illette a maga festői törekvéseit, amelyek geometrikus absztrakciók. Ez a festői irányzat nagy hatással volt az 1960-as évektől a magyarországi neoavantgárd képviselőire.
A Sotheby’s pénteki közleménye szerint a novemberi árverésen 70 millió dollárért találhat gazdára egy másik remekmű, Vincent Van Gogh egy 1889-ben született arles-i tájképe.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top