+ Zene

Kazahsztáni fesztiválon diadalmaskodott a magyar népzenei együttes

Autentikus jövő

Asztanában, Kazahsztán fővárosában megrendezett nemzetközi fesztiválon diadalmaskodott az Autentikus jövő nevű magyar népzenei együttes. A frissen alakult formáció a jövő évi Spirit of Tengri zenei fesztiválon is részt vehet.

Asztanában, Kazahsztán fővárosában megrendezett nemzetközi fesztiválon diadalmaskodott az Autentikus jövő nevű magyar népzenei együttes. A frissen alakult formáció a jövő évi Spirit of Tengri zenei fesztiválon is részt vehet. Újj Zsombor, a Zeneakadémia végzős hallgatója, a zenekar tagja elmondta: a History and Culture című egyhetes fesztivált a kazah kánság 550. évfordulója alkalmából rendezték meg. A találkozóra 15 rokon népet – köztük a magyarok mellett türkméneket, üzbégeket, csecseneket, szíreket, bolgárokat és ukránokat – hívtak meg, hogy zenekari, hangszeres szólista, ének és tánc kategóriákban mérjék össze tudásukat.

A budapesti Klebelsberg Kultúrkúria fogadott kazah zenészeket, ők hívtak meg minket a fesztiválra. Bella Péter tekerőlanton, Tóth Zsombor dudán, Mátéffy Gyula kobzon, én pedig dorombon és tilinkón játszottam. Bár már régebb óta ismertük egymást, együttesünk, az Autentikus jövő kifejezetten erre a fesztiválra alakult; a sikerrel a hátunk mögött most már együtt is szeretnénk maradni.

– mesélte Újj Zsombor, hozzátéve, hogy rajtuk kívül még egy magyar, Palcsó Tamás is kint volt, aki ének kategóriában harmadik helyezést ért el. A versenyen mindenkinek egy kazah számot és egy saját nemzetéből való zenét kellett eljátszania. „A mi előadásunkban egy népzenei rész és egy ezen alapuló improvizatív rész váltotta egymást. Különösen nagy sikere volt a dorombnak, amely őshonos nálunk is, de a kazahoknak is nagy nemzeti hangszerük”.

Újj Zsombor elmesélte, hogy a kazah rádió is készített velük egy zenés riportot, és egy Almatiban, Kazahsztán régi fővárosában és egyben legnagyobb városában évente megrendezett zenei fesztivál, a Spirit of Tengri egyik szervezője is felkereste őket és – egyelőre nem hivatalosan – meghívta őket a jövő nyári fesztiválra.

Asztana, az új főváros olyan, mintha egy amerikai nagyvárosban lenne az ember. Az egész várost elképesztő gyorsasággal húzták fel a semmi közepén, és még ma is fenomenális tempóban építkeznek. Üvegpaloták, sugárutak, autók mindenütt. A város fejlődését mutatja az is, hogy 2017-ben világkiállítást rendeznek.

– magyarázta a muzsikus, aki társaival a napokban tért haza. A History and Culture című fesztivál állami szervezésben valósult meg, a rendezvényen jelen volt a kazah miniszterelnök, az ország számos vezető politikusa, a magyar nagykövetség képviselői és a kazah televízió is. A nyitógálát és a zárókoncertet egy asztanai szálloda több száz fős koncerttermében tartották telt ház előtt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top