+ Ajánló

Egy könyv, amin mindenki szeme megakad: Esküdj!

esküdj juhasz_anna harmath_artemisz

Lányos napló báját idéző zsebkönyv, tanácsaival segédeszköz lehet menyasszonyok vagy bármikor (is) férjhez menni vágyók számára.

Harmath Artemisz: Esküdj! (Amit egy nőnek feltétlenül tudni kell)Libri Kiadó, 2015. – 136 oldal, keménytáblás kötés – ISBN 9789633104897

Lányos napló báját idéző zsebkönyv, tanácsaival segédeszköz lehet menyasszonyoknak vagy bármikor (is) férjhez menni vágyók számára.

Kedves Nőtestvérem az Úrban! Csajszi! Drága Kolléganőm! Honnővérem! Édes Barátnőm! Asszonytársam! Te Lyány a női mosdóból! Egyszóval: kedves Olvasó!

– Harmath Artemisz ezzel a menyasszonyi csokorral megszólításcsokorral indítja el útmutatásait a lánykéréstől kezdve a nászajándék bontogatásáig. Humoros, játékos, érdekes, informatív, élmények, tuti tippek, két barátnője kalandjai, régen élt mátkák, asszonyok néphagyománnyá vált tapasztalatai. Ez utóbbi blokk, a Tudtad, hogy anno? különösen izgalmas – szerző, irodalomtörténész lévén, otthonosan mozog a házasság kultúrtörténetében. Volt olyan is, hogy a rokonság, a barátok meglazították az ágydeszkákat a nászéjszaka előtt, és várták, mikor reccsen a fiatalok alatt a fekhely. Meglepő, hogy a meglepetés-lánykérések kilencven százaléka az Eiffel-toronyban zajlik, 90 km/órás széllökések közepette. Szól arról, kik legyenek a tanúk, a koszorúslányok, hogy milyen a jó jegygyűrű és a világraszóló menyasszonyi ruha, hogy ne az épület homlokzata alapján válasszunk templomot, és ötleteket ad a lánybúcsú helyszínére-kivitelezésére. Arra is felhívja a figyelmet, hogy egy menyasszony a készülődés közben a végsőkig kitart, szakadjon rá akár a mennyezet is. És még számos körülmény szerepel, amit egy arának feltétlenül tudnia kell. Mindez stílusosan és szellemesen illusztrálva, Horváth Ildi rajzaival.

A könyvbemutatón, a Hadik Irodalmi Szalonban nemcsak a szerző magánéletébe pillanthatott be a közönség – várta a lánykérést, de nem számított rá, hogy vőlegénye rövidgatyában áll elé –, hanem az est háziasszonyából, Juhász Annából is kikívánkozott egy-két privát történet. Elmesélte édesapja, Juhász Ferenc első látásra-szerelemét anyukájával, Kilián Katalinnal. Aki véletlenül, testvérét helyettesítve ment el egy partira, ahol a költő festőbarátja ismertette össze őket, miután előzőleg látatlanban pont ilyen nőt festett le álmai asszonyának. Azóta – negyven éve – szerelemben élnek. Anna azt szintén elárulta, nem kizárólag szakmailag érdekli a téma, ugyanis nemrégiben menyasszony lett.

Nekem úgy tűnik, ez a kézikönyv mindenkire hatással van. Egyesek megnyílnak, kettesek tervezgetésbe fognak, hármasok továbbgondolják, négyesek vehemensen kijelentik, őket ezzel hagyják békén, ötösök nosztalgiáznak, milyen izgalommal várták a lagzit, hatosokat megtanítja ünnepelni, hetesek sommás megállapítást tesznek: kiállni és felvállalni az ember párját, az komoly dolog. Esküdj! Ásó, kapa, nagyharang. Meg ez a könyv!

(A cikk fölötti képen Juhász Anna és Harmath Artemisz.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top