+ Irodalom

Ki nyeri az idei Quasimodo-költőversenyt?

quasimodo

Salvatore Quasimodo emlékére rendezik meg péntektől Balatonfüreden a kétnapos nemzetközi költőversenyt, a rendezvénysorozatot irodalmi matiné, képzőművészeti tárlat és kötetbemutatók színesítenek majd.

Keresés a weben

Salvatore Quasimodo emlékére rendezik meg péntektől Balatonfüreden a kétnapos nemzetközi költőversenyt, a rendezvénysorozatot irodalmi matiné, képzőművészeti tárlat és kötetbemutatók színesítenek majd.

A balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályának vezetője, Cserép László elmondta, hogy az 1993 óta megrendezett költőversenyre idén 229 pályázó küldött be két-két verset, melyek közül a legjobbakat a szombati gálaműsor keretei között díjazzák majd. A magyar alkotásokon kívül Svédországból, Ukrajnából, Angliából, Romániából és Szlovákiából érkeztek versek. Szombaton este adják majd át a Bertha Bulcsú-emlékdíjakat is, mellyel a Balaton ihlette irodalmi alkotások legjobbjait ismerik el.

A kulturális osztályvezető elmondta azt is, hogy a pénteki Quasimodo-esten, melyet a balatonfüredi Fordítóházban rendeznek, bemutatják a Hungarian Review politikai-történelmi folyóirat legújabb számát, valamint bemutatkozik két kortárs költő, Orbán János Dénes, aki 2014-ben és Jász Attila, aki pedig 2011-ben nyerte el a Quasimodo-emlékdíjat. Ezen kívül Dante Marianacci, Péntek Imre és Madarász Imre legújabb köteteinek bemutatója is ezen az estén lesz.

Szombaton délelőtt mutatják be Szörényi László Latin és röhej, V. Kulcsár Ildikó Kölykök, dilik, szerelem, valamint a Hamvas Béla-életműsorozat legújabb, Ördöngösök című kötetét is. Szőcs Géza kormánybiztos, a Magyar Pen Klub elnöke pedig a közelmúltban Janus Pannonius díjban részesült Charles Bernstein és Giuseppe Conte köteteit ismerteti. Szombaton délután Talabér Gyula fotóiból nyílik kiállítás a városi múzeumban az 1950-60-as évek Balatonfüredét megörökítő képekből, és bemutatják Balatonfüred kortárs irodalmi folyóirata, a Tempevölgy új számát is, majd Salvatore Quasimodóra emlékeznek a Nobel-díjas költő emlékfájánál a Tagore sétányon.

Az esti díjátadó ünnepséget az Anna Grand Hotelben rendezik, amit Maria Assunta Accili Sabbatini olasz nagykövet és Paczolay Péter római magyar nagykövet is megtisztel majd jelenlétével – jegyezte meg Cserép László. Az osztályvezető elmondta azt is, hogy a zsűri a Quasimodo-emlékdíjat idén Lanczkor Gábornak ítélte Caravaggio című verséért, különdíjat kap Turcsány Péter Salvatore című alkotásáért, valamint Payer Imre Romló fal árnyékában, fényben című verséért, továbbá tíz olyan alkotás született, melynek szerzői oklevelet kapnak.

Salvatore Quasimodo (1901-1968) szicíliai származású költő, műfordító, kritikus. 1959-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. Többször járt Magyarországon, 1961-ben Balatonfüreden gyógykezeltette magát, több versében is írt a balatoni tájról.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top