+ Képzőművészet

Gazdag a Tate Modern választéka: homoerotikától a hulladékig

tate modern

A Tate Modern kínálatát gazdagítja továbbá Georgia O’Keeffe néhai amerikai festőművész nagyszabású tárlata, amelyhez hasonlót több mint húsz éve nem láthatott a brit közönség.

Robert Rauschenberg első posztumusz tárlatával, a szigetországban húsz éve nem látott volumenű Georgia O’Keeffe-kiállítással és Wifredo Lam munkásságának szentelt retrospektív tárlattal várják a látogatókat jövőre a londoni Tate múzeum galériái.

A Tate Modern 2016-os őszi szezonjában a kubai szürrealista festő, Wifredo Lam munkái kerülnek terítékre elsőként. A retrospektív tárlatot 2017 januárjáig kereshetik fel a látogatók – olvasható a The Art Newspaper című kulturális hírportálon.

Decembertől a hét évvel ezelőtt elhunyt amerikai festő- és kollázsművész, Robert Rauschenberg első posztumusz kiállítását nézhetik meg az intézmény látogatói. A 2017 áprilisáig meghirdetett kiállítás a művész kombinált festményeinek – Rauschenberg tárgyakat, újságfotókat, különböző anyagokat és hulladékokat ragasztott képeinek felületére – legjavát vonultatja fel.

A Tate Modern kínálatát gazdagítja továbbá Georgia O’Keeffe néhai amerikai festőművész nagyszabású tárlata, amelyhez hasonlót több mint húsz éve nem láthatott a brit közönség. A 2016 júliusában nyíló kiállítás a művész védjegyének számító virágos festményeken túl, a korai absztrakt kísérletezéseit és késői munkáit is a közönség elé tárja.

tate modern

Georgia O’Keeffe virágos vászna

Ugyancsak a nyáron nyílik a néhai indiai művész, Bhupen Khakhar (fenti képen) mintegy öt évtizedes munkásságát bemutató tárlat. A homoerotikus vásznakat felvonultató kiállítás a You Can’t Please All címet kapta, Khakhar 1981-es alkotása után, amelyen a homoszexualitásának felvállalásával járó nehézségeket festette meg a művész. Khakharnak korábban 2002-ben volt nagyszabású kiállítása a szigetországban.

Az intézmény Performing for the Camera elnevezésű kezdeményezése az előadásmód és a fotográfia kapcsolatát vizsgálja a 19. századtól napjainkig, míg a Tate Britain Art and Photography from the Pre-Raphaelites to the Modern Age című tárlata a Julia Margaret Cameronhoz hasonló korai fotográfusok és a kor festőművészei, köztük James Abbott McNeill Whistler és John Everett Millais közötti hasonlóságokat boncolgatja. Pablo Bronstein argentin származású művész helyspecifikus performansszal érkezik a Tate Britain Duveen galériáiba.

A Tate Liverpool Francis Bacon: Invisible Rooms című kiállítása az ír származású brit festőművész alkotásaiban visszatérő építészeti motívumokat vizsgálja. A Bacon-tárlatot a néhai osztrák művész, Maria Lassnig munkáinak szentelt kiállítással együtt vehetik szemügyre a látogatók 2016 májusa és szeptembere között.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top