+ Építészet

11 milliót nyerhetsz, ha a te ötletedet fogadják el

aradi vár

Ha vannak jó ötleteid, hogy mire érdemes használni egy várat, akkor jó eséllyel indulhatsz a nemzetközi pályázaton.

Keresés a weben

Nemzetközi ötletpályázatot hirdet az aradi önkormányzat a tulajdonába kerülő vár hasznosítására – írja hétfői számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

Gheorghe Falca aradi polgármester elmondta, hogy a pályázatra és a legjobb ötletek díjazására 160 ezer lejt (11,2 millió forintot) szánnak és arra számítanak, hogy számos urbanisztikai szakember tesz javaslatot a jelenleg még katonai célokat szolgáló erődítmény civil hasznosítására.

A román védelmi minisztériummal kötött szerződés értelmében a hadsereg az elkövetkező három évben költözik ki a város központi részén fekvő várból. Előbb azonban az önkormányzatnak fel kell újítania a város szélén egy használaton kívüli katonai alakulat épületeit és szolgálati lakásokat kell építenie az Aradon szolgáló katonáknak. A polgármester elmondta: azt szeretné, hogy ez idő alatt elkészüljön a vár hasznosításának a dokumentációja.

Szakértői becslések szerint a vár felújítása 190 millió euróba (58,5 milliárd forintba) kerül. Az összeg felét az önkormányzat az Európai Unió forrásaiból szeretné megszerezni.

Az aradi vár az egyik legépebben megmaradt Vauban-típusú erődítmény Európában. A Mária Terézia császárnő uralkodása idején épített erődítmény Arad belvárosában egy olyan 90 hektáros területen fekszik, amelyet megkerül a Maros folyó. Így az erődítményt három oldalról is víz védi. A vár területén levő 47 épület beépített felülete összesen 150 ezer négyzetmétert tesz ki. 1849 október 6-án az aradi vár falainál végezték ki a magyar forradalom és szabadságharc 13 vértanú tábornokát.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Valaki szerint:

    Megtanulhatnátok már számolni. 16000 Lei az csak 1.1 millió Forint.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top