+ Interjú

Hegedűs Ágota: A Szépírók Társasága egy ördögi kör

Hegedűs Ágota

Jászberényi Sándor által alapított Frusztrált Író Ösztöndíj első díjazottja, egy nyugodt alkotói hetet tölthet Egyiptomban. Az első ösztöndíjassal, a székesfehérvári Hegedűs Ágotával a kései publikálásról és a frusztrációról beszélgettünk.

Jászberényi Sándor által alapított Frusztrált Író Ösztöndíj díjazottja, egy nyugodt alkotói hetet tölthet Egyiptomban. Az első ösztöndíjassal, a székesfehérvári Hegedűs Ágotával a kései publikálásról és a frusztrációról beszélgettünk.

Negyven felett kezdtél el publikálni. Mi az oka ennek a kései kezdésnek, illetve hogyan vezetett az utad az íráshoz?

Én marketingesként dolgozom, és a cégnél mindig engem kértek meg, amikor hosszabb szövegeket kellett írni egy-egy weboldalra. Tulajdonképpen nincsen különösebb oka, hogy ezek után a szépirodalom felé kezdtem el menni, egyszerűen csak azt éreztem, hogy más fajta szövegekkel is szeretnék foglalkozni, nem csak termékleírásokkal. Ezt követően elvégeztem egy írói képzést a Magyar Író Akadémián, majd Kukorelly Endrétől vettem órákat éveken keresztül, azóta pedig számos újságban jelennek meg verseim, illetve novelláim.

Fehérváron élsz és a Kicsit élni című írásodban eléggé bírálod a várost. Milyen itt alkotóként élni?

Annyira közel van Budapest, hogyha valamit szeretnék, akkor úgy is felmegyek. Van egyébéként itt is írói élet, Czinki Ferenc például nagyon lelkesen szervezi a különböző irodalmi esteket.

Te vagy az egyik alapítója az Irodalmi Sátornak. A városvezetés sose akart bevonni titeket a helyi könyvhétre?

Nem szeretnénk a fehérvári könyvhéten kint lenni. Évről évre azt veszem észre, hogy a kiadók, írók és egyéb szervezetek éppen csak kitelepülnek, szinte nem is értem, hogy minek. Az, hogy Fehérvár közel van a fővároshoz ugyanannyira előny, mint hátrány. Aki könyvhetezni akar, az felmegy a Vörösmarty térre. Fehérváron a programokat sem találom csábítónak, azt látom, hogy gyerekprogramokkal próbálják kitölteni az időt és a teret, illetve kisiskolás csoportokat vezényelnek ki az előadásokra. Akkor inkább ne legyen, vagy zárt helyre szervezzenek egy fél napot. Mert kb. ennyi embert érdekel, ugyanis egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy könyveket vegyenek és költsenek a kultúrára. A Kortárs Művészeti Fesztivál ellenben sokkal jobb és mozgalmasabb. Szerintem a fehérvári könyvhétre ráférne egy jó marketinges, és nem ártana több írót meghívni, vagy jobb programokat szervezni. Az Irodalmi Sátor egyébként sose kapott felkérést arra, hogy jöjjön ki a könyvhétre. Mi hatodik éve a VOLT fesztiválon veszünk részt és az a missziónk, hogy olyan helyekre vigyük el az irodalmat, ahol egyébként nem lenne. Sopronban nagy sikerünk van, a fiatalok kedvelik, amit csinálunk és sűrűn látogatnak minket. Mindig egy adott téma köré szervezzük a napi programokat és igyekszünk az irodalom mellé mást is nyújtani, gondolok itt a vetélkedőkre vagy a sátordíszítésre.

Te vagy az első, aki Frusztrált Író Ösztöndíjat kap. Frusztrált író vagy?

A kiírás szempontjából frusztrált író az, aki nem tagja semmilyen írószövetségnek, illetve nehezen kap támogatást, vagy jut megjelenési lehetőséghez, az írói frusztráltság pedig ebből ered. Nálam a szöveg elbírálásánál is azt írták, hogy maga a szöveg frusztrált. A minap megjelent velem egy interjú, amiben a külsőmet firtatták, hogy az nem frusztrált. Most akkor ez mit jelent? Senki sem tudja, pontosan mitől lehet frusztrált egy író. Az ösztöndíj maga is frusztrációból táplálkozik, amely a mai közállapotokra utal. Én azt gondolom, hogy szükséges fricskaként nagyon jól működhet ez a program.

Elvárás, hogy az alexandriai hét után szülessen tőled valami írás?

Nem, de én alkalmatlan vagyok arra, hogy gombnyomásra írjak, inkább csak feltöltődni megyek, aztán valamikor biztos írok ennek hatására valamit, hiszen engem nagyon sok minden ihlet meg a közvetlen környezetemben. Az ismerőseim mindig attól félnek, hogy beleírom őket egy-egy művembe.

Egyébként te nem is akartál semmilyen írószövetséghez csatlakozni, vagy csak így alakult?

JAK, illetve FISZ-tag nem is lehetnék, hiszen több mint negyven éves vagyok. Három évvel ezelőtt azonban megcéloztam a Szép Írók Társaságát, ahova nem vettek fel. Garaczi Laci mesélte, hogy teljes érdektelenségbe fulladt a rólam szóló szavazás. Ha valakinek nem fontos egy ember, akiért mindent megtesz, hogy felvegyék, akkor nem foglalkoznak vele, nem akarnak új embereket megismerni. Nagyon érdekes ördögi kör a Szépírók Társasága, ugyanis oda nem nagyon vesznek fel megjelent könyv nélkül írókat, de az, ha az ember nem tagja semminek, megnehezíti a könyvkiadást.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top