+ Természet

A nepáli földrengés 3 centivel tolta arrébb a Mount Everest csúcsát

mount everest

A május 12.-i második földregés, amely a Richter-skála szerint 7,5 erősségű volt, de az Mount Everest helyzetében nem okozott változást.

Három centiméterrel délnyugat felé mozdította el az április 25-i 7,8-as erősségű nepáli földrengés a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet – közölte a kínai földméréstani, térképészeti és geoinformációs hivatal.

A hivatal munkatársainak mérései szerint a Mount Everest (Csomolungma) évenként négy centiméterrel, az elmúlt évtizedben 40 centiméterrel mozdult el északkeleti irányba. A hegy ugyanebben az időszakban három centiméterrel magasabb lett.

Az Everest folyamatosan északkeleti irányba mozog, a földrengés az ellentétes irányba tolta vissza. A mozgás amplitúdója teljesen normális

– idézte Hszü Hszi-vejt, a hivatal igazgatóhelyettesét a China Daily kínai napilap.

A május 12.-i második földregés, amely a Richter-skála szerint 7,5 erősségű volt, de az Mount Everest helyzetében nem okozott változást. A méréseket műholdas megfigyelések alapján végezték.

A nepáli-kínai határon fekvő Mount Everest annál a törésvonalnál terül el, amely elválasztja az északra mozgó indiai szubkontinenst Eurázsiától. A két földrengésben több mint 8700 ember halt meg, köztük a Mount Everest megmászására készülő 18 alpinista , írta a Daily Mail.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top